Покажимо утицај жена кроз Викигеп

Викимедија Србије и Амбасада Шведске и ове године покрећу Викигеп кампању у Србији кроз организацију уређивачког маратона. Овај уређивачки маратон биће део глобалне акције која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. Трајаће од 1. до 8. марта, када ће симболично на Међународни дан жена бити одржан виртуелни догађај са организаторима из целог света.

Од 1,7 милиона биографија на Википедији, само 20% чине биографије жена. Такође, приметан је мањи број уредница у односу на уреднике. Кампања Викигеп има за циљ да промени ово. Од 2018. године локалне заједнице Викимедија широм света организују Викигеп догађаје – заједно са шведском амбасадом и другим партнерима. До сада је написано или допуњено преко 50.000 чланака, који су имали више од 100 милиона прегледа. Овај садржај писало је преко 5.000 уредника и уредница из целог света.

Википедија је један од најчешће коришћених ресурса на свету за добијање жељених информација. Има преко 50 милиона чланака на 300 језика, које 500 милиона људи прочита 20 милијарди пута месечно. Управо због моћи Википедије да допре до толиког броја људи, најбоља је платформа на којој се може представити утицај жена у историји. 

Учесници ће током уређивачког маратона имати слободу избора теме. Све биографије жена су дозвољене, било да се ради о историјским личностима или модерним припадницама женског рода. Маратон ће почети у понедељак, 1. марта, и трајаће симболично до 8. марта, Међународног дана жена. Баш на овај дан биће одржан и глобални онлајн догађај на ком ће се учесницима и учесницама из целог света обратити изабрани говорници и говорнице, а потом ће они који нису уређивали Википедију моћи да савладају потребне вештине. Да бисте учествовали на овом догађају, потребно је да се региструјете.

Осим писања и допуне чланака, организациони тим глобалне кампање промовише и увећање броја референци у циљу веће поузданости садржаја који се поставља у чланке. На овај начин ће читаоци и читатељке Википедије моћи да нађу информације о достигнућима жена, али и да подробније истраже тему путем дате литературе. У току кампање један од фокуса је и илустрација чланака, чиме исти добијају на квалитету. Позивају се уредници и уреднице Википедије, активисти и активисткиње, као и сви заинтересовани за тему да допринесу кампањи и тако омогуће већу доступност информација о достигнућима жена из различитих области. Све информације се могу наћи на страни догађаја на Википедији. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Викимедија Србије, заједно са Амбасадом Шведске овом кампањом подржавају иницијативу НЕ значи НЕ, која се између осталог, залаже за подршку иницијативи да се у обавезни део наставног програма од нивоа предшколског или основног образовања у Републици Србији уведу методе препознавања, реаговања, и заштите од сексуалног насиља. Ово ће бити први корак у давању подршке, а у наредном периоду планиран је посебан догађај који ће подразумевати панел дискусију и уређивачки маратон на ову тему.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: WikiGap.svg, аутора https://gullers.se/, у јавном домену, са Викимедијине мултимедијалне оставе. 

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *