Викимедија Србије усвојила нову стратегију за период 2021 – 2023.

Викимедија Србије усвојила је нову стратегију за период јануар 2021 – децембар 2023. Стратегија представља пут који ће организација изабрати и отвориће нове видике за увођење иновативних пројектних модела, као и јачање волонтерских капацитета. 

Процес креирања стратегије је овог пута био обухватнији и транспарентнији у смислу да је и заједница учествовала у њему. Првобитно је основана радна група коју су чинили чланови заједнице, Управног одбора Викимедије Србије и запослени. Након евалуације тренутне стратегије у чему је учествовала заједница, одрађених СВОТ и ПЕСТ анализа, усклађивање стратегије са стратегијом покрета, дефинисани су најважнији циљеви којима ће организација стремити:

  • Квалитетно умрежавање са различитим врстама институција и организација у циљу креирања слободног садржаја и коришћења заједничких ресурса.
  • Смањење јаза између Википедијанаца и Викимедијанаца и тежња ка бољој комуникацији и међусобној подршци.
  • Ширење мреже волонтера у оквиру које би се радило и на децентрализацији,.
  • Умножавање слободног садржаја са фокусом на квалитет истог.
  • Промоција слободног знања и Викимедијиног покрета и пројеката..

Такође су дефинисана главна стратешка усмерења Викимедије Србије у периоду 2021 — 2023:

  • Прикупљање слободног садржаја које има за циљ умножавање слободног материјала различитих формата кроз разнолике активности и пројекте организације. У оквиру овог усмерења, организација ће имати неколико стратешких линија, међу којима су јачање Викимедијиних пројеката у образовном систему, у академској заједници и у институцијама културе, са нагласком да ће алати и садржај бити још више доступни и приступачни. Такође је ту и разноликост у погледу уредника и садржаја, која ће се прожимати кроз бројне активности.
  • Сарадња и умрежавање са другим организацијама и институцијама за коју верујемо да је неопходна у циљу развоја организације и искоришћавања заједничких циљева и ресурса зарад досезања до што већег броја људи и остваривања добрих резултата. 
  • Подршка заједници представља широк спектар активности које се реализују у циљу пружања потпоре члановима и чланицама заједнице. Овај фокус има намеру да омогући ширење мреже волонтера, смањење јаза Википедијанаца и Викимедијанаца, као и да умрежи заједницу у циљу остваривања заједничких циљева.

Детаљније о стратегији можете прочитати на сајту Викимедије Србије где су доступне српска и енглеска верзија. Пропратни документ је стратешки план (српска и енглеска верзија) у коме је детаљније изложен начин на који ће се стратегија реализовати и циљеви остварити. У сваком од постављених стратешких усмерења објашњено је шта је то на шта желимо највише да се фокусирамо и шта желимо пре свега да побољашамо. Стратегија, заједно са стратешким планом, усвојени су на састанку Управног одбора Викимедије Србије, који је одржан 23.09.2020. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије
Напомена о ауторским правима: Strategy-and-tactics-pro-.png, аутора علی اکبر کیانی, под cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *