Александра Поповић добитница награде Бранислав Јовановић 2020

Добитница награде „Бранислав Јовановић“ 2020. године је дугогодишња Вики-библиотекарка и једна од иницијатора пројекта Вики-библиотекар – Александра Поповић. Награда се додељује Википедијанцима и Викимедијанцима за највећи допринос ширењу слободног знања и шири опус уређивања Википедије, заснован на њеним темељним принципима слободног изражавања.

Прва награда „Бранислав Јовановић“ удељена је 2016, године у оквиру једне од локалних конференција Википедијанаца и Викимедијанаца – Викилајв, која се одржава у првој половини године. Уведена је у знак сећања на рано преминулог Бранислава Јовановића, једног од оснивача и уредника Википедије на српском језику, и носи његово име. Будући да ове године организовање конференције није било могуће, Викимедија Србије је одлучила да свакако додели награду, а потпуно оправдано припала је Александри Поповић.

Александра Поповић

Александра Поповић је једна од иницијатора пројекта Вики-библиотекар који је започет 2014. године када су запослени библиотекари Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ били упознати са уређивањем Википедије на српском језику. Тада је у Библиотеци био и Википедијанац стажиста који је одржао неколико радионица за заинтересоване колеге. Након ових почетака, Александра је са својим тимом обучила велики број библиотекара, сарадника, истраживача и наставника факултета и института универзитета у Србији, али и студенте Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду у погледу уређивања Википедије.

Значајно је истаћи да је Вики-библиотекар играо велику улогу у децентрализацији активности Викимедије Србије. Бројне обуке и радионице су одржане у мањим градовима Србије, укључујући не само библиотеке, већ и музеје, архиве и друге институције културе. Александра је представљала пројекат и на међународним конференцијама и скуповима, истичући тако могућност и предности коришћења Википедије у библиотечкој делатности.

Осим пројекта који води, учествовала је у бројним активностима и догађајима Викимедије Србије попут Викигеп радионица, Викилајва, такмичења и уређивачких маратона. На предавањима и радионицама приказивала је организацију у најбољем светлу и учесницима давала информације о пројектима и грантовима Викимедије Србије. 

Честитамо Александри и надамо се да ћемо имати добру сарадњу и у годинама које долазе!


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Извори: Викимедијина награда Бранислав Јовановић на Википедији

Напомена о ауторским правима: Aleksandra Popović, Branislav Jovanović Award 2020.jpg, аутора Бојана Цветановића и WikiLive 2016.nagrada.jpg, аутора Милорада Димића, под cc by sa-4.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *