Анкета за испитивање родне равноправности на Википедији

Викимедија Србије покреће анкету за испитивање родне равноправности на Википедији у циљу истраживања положаја жена на Википедији, њиховом ангажовању на уређивању и садржају о женама. Упитник је могуће попунити до 25. октобра 2020, а намењен је како за уреднике и уреднице тако и за оне који уживају читајући чланке на Википедији.

Студија о родној структури из 2009. године утврдила је да је на Википедији заступљено само 13% уредница, а тај проценат се чак смањио на 9% у 2011. Бивша извршна директорка Викимедија Задужбине наводи девет разлога зашто је приметан овакав дисбаланс у глобалној заједници Википедије: 1.) слабо корисничко искуство у Википедијином интерфејсу за уређивање; 2.) недостатак слободног времена жена; 3.) недостатак самопоуздања жена; 4.) аверзија жена према сукобу и неспремност да учествују у дугим уређивачким ратовима; 5.) веровање да ће њихов допринос бити поништен или обрисан; 6.) неки сматрају да је укупна атмосфера на Википедији мизогинистичка; 7.) култура на Википедији је сексуална, па је жене доживљавају непријатном; 8.) обраћање у мушком роду није примерено на језицима који имају различите граматичке облике за различите полове и 9.) постоје мање могућности за социјалне односе и тон добродошлице у поређењу са другим веб локацијама.

Истраживање почетком 2020. године је показало да на Википедији на српском језику има 35.410 чланака о мушкарцима, док је тај број много мањи када су у питању биографије жена — 8.303. Ако упоредимо статистике из јуна 2016, када је проценат заступљености биографија жена у односу на биографије мушкараца био ~17.7%, може се увидети да је однос позитивно промењен за 1,29%. 

Како би поправила ова дисбаланс, Викимедија Србије је још 2014. године започела пројекат ФемВики са циљем да се, са једне стране, подстакну жене на уређивање Википедије, а са друге стране да се допринесе квалитету и квантитету чланака на тему феминистичке и родне терминологије и биографија жена. Пројекат су следиле бројне активности попут уређивачких маратона, радионица и такмичења на тему знаменитих жена из различитих области, али и учешће у глобалној Викигеп кампањи. Будући да ће организација наставити да се бави овом темом, као и да је ово део стратешких усмерења, покренули смо анкету чији би резултати требало да прикажу тренутно стање на Википедији на српском по питању уредница и садржаја о женама како бисмо проверили тренутно стање у нашој заједници, а позивамо и заједнице из региона да ураде исто. Анкета се налази на овом линку и могуће је попунити до 25. октобра 2020. Резултати ће бити јавни и подељени са заједницом. Они ће служити за сагледавање тренутног стања, планирање будућих акција и пројеката ове тематике, као и за научне радове. 


Аутор: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Online Survey Icon or logo.svg, аутора Tungilik, под CC0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Пред нам је још једно ЦЕЕ пролеће
Завршен је Викигеп уређивачки маратон
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *