Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2021.

Викимедија Србије је током фебруара и марта спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Сви заинтересовани појединци, представници организација, институција културе и образовања имали су могућност да поднесу идеје од 20. јануара до 1. марта 2021. године. Пет пројеката је прихваћено и биће реализовано током године.

Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Бојан Цветановић и Ивана Маџаревић, је спровела селекцију и селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени следе:

  1. Векови Дунава и Ђердапа (Дарко Гајић) – Пројекат је замишљен да се обиласком Доњег Подунавља представи богато историјско, природно и  културно наслеђе,  као и економски и туристички потенцијал заједница које гравитирају према Дунаву: Града Пожаревца и општина Велико Градиште, Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, у сарадњи са ЈП „Национални парк Ђердап“. Прикупљен материјал ће бити представљен у изради нових и допуни постојећих страница на Википедији на српском језику, док би фотографије биле категоризоване и постављене на Оставу под слободном лиценцом. 
  2. Вики Сениор (Милица Буха) – Ово је наставак пројекта Вики Сениор. У пројекту учествују људи различитих интересовања, који доприносе Википедији у више различитих области. Новина ове године је фокус на садржају о женама. С обзиром на већински женски састав колектива, али и учесника, идеја је да се фокусирају на „женске теме“, односно теме које интересују жене. 
  3. Вилински коњици Србије (Марко Николић) – Иако је тема већ била заступљена у претходним пројектима, тим волонтера ће посветити пажњу исправљању грешака у текстовима, у називима врста и фамилија по важећој домаћој номенклатури, допуњавању чланака новим информацијама и новим референцама и илустрацији новим фотографијама. Фокус пројекта је на повећању квалитета садржаја о вилинским коњицима. 
  4. Планинари о планинама 2 (Стефан Митић) – Ово је наставак прошлогодишњег пројекта Планинари о планинама који обухвата прикупљање фото и текстуалног садржаја о планинама и свега природног и антропогеног што на њима постоји. Део учесника прошлогодишњег пројекта радио би и на овом пројекту, уз ангажовање заинтересованих нових лица. 
  5. Вики воли бубамаре (ХабиПрот) – Иако је устаљено мишљење да постоји две или три врсте бубамара, ХабиПротова база података указује на постојање 64 врсте у Србији. Због тога ће се у овом пројекту фокусирати на објављивање текстова о овим врстама и родовима у циљу едукације корисника Википедије. Постављањем фотографија допринеће визуелном представљању поменутих садржаја.

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Слични чланци

Позивамо вас да учествујете у уређивачком маратону поводом Међународног дана особа са инвалидитетом
Прослава 18 година рада Викимедије Србије
Будите и ви део #SheSaid кампање!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *