Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2021.

Викимедија Србије је током фебруара и марта спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Сви заинтересовани појединци, представници организација, институција културе и образовања имали су могућност да поднесу идеје од 20. јануара до 1. марта 2021. године. Пет пројеката је прихваћено и биће реализовано током године.

Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Бојан Цветановић и Ивана Маџаревић, је спровела селекцију и селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени следе:

  1. Векови Дунава и Ђердапа (Дарко Гајић) – Пројекат је замишљен да се обиласком Доњег Подунавља представи богато историјско, природно и  културно наслеђе,  као и економски и туристички потенцијал заједница које гравитирају према Дунаву: Града Пожаревца и општина Велико Градиште, Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, у сарадњи са ЈП „Национални парк Ђердап“. Прикупљен материјал ће бити представљен у изради нових и допуни постојећих страница на Википедији на српском језику, док би фотографије биле категоризоване и постављене на Оставу под слободном лиценцом. 
  2. Вики Сениор (Милица Буха) – Ово је наставак пројекта Вики Сениор. У пројекту учествују људи различитих интересовања, који доприносе Википедији у више различитих области. Новина ове године је фокус на садржају о женама. С обзиром на већински женски састав колектива, али и учесника, идеја је да се фокусирају на „женске теме“, односно теме које интересују жене. 
  3. Вилински коњици Србије (Марко Николић) – Иако је тема већ била заступљена у претходним пројектима, тим волонтера ће посветити пажњу исправљању грешака у текстовима, у називима врста и фамилија по важећој домаћој номенклатури, допуњавању чланака новим информацијама и новим референцама и илустрацији новим фотографијама. Фокус пројекта је на повећању квалитета садржаја о вилинским коњицима. 
  4. Планинари о планинама 2 (Стефан Митић) – Ово је наставак прошлогодишњег пројекта Планинари о планинама који обухвата прикупљање фото и текстуалног садржаја о планинама и свега природног и антропогеног што на њима постоји. Део учесника прошлогодишњег пројекта радио би и на овом пројекту, уз ангажовање заинтересованих нових лица. 
  5. Вики воли бубамаре (ХабиПрот) – Иако је устаљено мишљење да постоји две или три врсте бубамара, ХабиПротова база података указује на постојање 64 врсте у Србији. Због тога ће се у овом пројекту фокусирати на објављивање текстова о овим врстама и родовима у циљу едукације корисника Википедије. Постављањем фотографија допринеће визуелном представљању поменутих садржаја.

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Слични чланци

Представљање пројекта „Вики Сениор” на Библионету
Проглашени победници ЦЕЕ Пролећа 2022
Позивамо вас да дате свој допринос маратону поводом Светског дана избеглица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *