Вики чланци траже илустрацију

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 15. јула до 31. августа.

Уз фотографије се боље задржава пажња читалаца, илуструје се садржај, те чланак постаје занимљивији и примамљивији за читање. На хиљаде фотографија донирано је и прикупљено на Викимедијиној остави путем разних пројеката и такмичења, попут Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли Земљу, Вики воли фолклор, и сл. Међутим, релативно мало фотографија је искоришћено у чланцима на Википедији. Данас, Викимедијина остава садржи милионе фотографија, али само мали део њих је искоришћен за илустрацију. То је велики јаз који овај пројекат настоји да премости.

Како можеш учествовати?

BKV m 1 jms.svg Пријави се или Отвори нови налог на Википедији (Можеш отворити налог на било којој језичкој верзији, укључујући и Википедију на српском језику). Упиши се на страни такмичења на Википедији на српском. Страна на Мети доступна на овом линку.

BKV m 2 jms.svg Пронађи чланак којем недостаје илустрација. Има више опција да се такви чланци пронађу. Ево неколико савета.

BKV m 3 jms.svg Пронађи одговарајућу фотографију на Остави. Кликни овде да пронађеш фотографију користећи тачан назив или категорију. То можеш учинити на више начина. Погледај овај једноставни водич за поновну употребу датотека. Овде се налазе додатни савети.

BKV m 4 jms.svg На самом чланку, пронађи одељак на који се односи фотографија и помаже читаоцима да боље разумеју тему. Кликни на Уреди и убаци фотографију из 3. корака, а затим упиши кратак опис који објашњава из чега се фотографија састоји, енциклопедијским стилом. Ако уређујеш у коду, провери позицију слике користећи дугме „Претпреглед“ и измени ако је потребно. Упиши хештегове #WPWP и #WPWPSR у опису измене свих чланака које илуструјеш. Затим кликни на „Сачувај измене“.

BKV h5 jms.svg Такође можеш учествовати писањем нових чланака о појмовима који имају квалитетне фотографије. 

Правила

 • Фотографије се морају убацити у чланак између 15. јула и 31. августа 2020.
 • Нема ограниченог броја фотографија које се могу користити. Међутим, постоје различите категорије награда (види испод). Такође, да се чланци на Википедији не би претрпали фотографијама, додајте илустрацију само на оне чланке на којима нема ниједне.
 • Фотографија мора бити објављена под слободном лиценцом или у јавном власништву. Дозвољене лиценце су CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0.
 • Могу учествовати само регистровани корисници. Пријави се или Отвори налог на Википедији. Списак свих језичких верзија се налази овде.
 • Фотографије лошег квалитета и ниске резолуције нису прихватљиве.
 • Назив и опис фотографије морају бити јасни и одговарајући за чланак.
 • Сваки допринос илустрације мора садржати опис који објашњава шта се налази на фотографији.
 • Фотографије морају бити постављене у релевантним деловима чланака
 • Корисници који учестало додају фотографије без описа, небитне фотографије и слично, могу бити дисквалификовани.
 • ВАЖНО! Учесници морају унети хештегове #WPWP и #WPWPSR у опису измене на сваком илустрованом чланку. На пример: „+слика #WPWP #WPWPSR“. Немој додавати хештегове директно у чланак.

Награде

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих фотографијом:

 1. награда – поклон ваучер у вредности од US$500
 2. награда – поклон ваучер у вредности од US$400
 3. награда – поклон ваучер у вредности од US$300

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих звучним записом:

 • Поклон ваучер у вредности од US$200

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих видео записом:

 • Поклон ваучер у вредности од US$200

Награде за нове кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих фотографијом:

 • Поклон ваучер у вредности од US$200

Напомена: Викимедија Србије само спроводи глобалну кампању у локалној заједници, те је задужена искључиво за организацију, док ће победнике одређивати и награде делити глобални организациони тим.

Срећно!


Извор: званична страна акције на мети

Напомена о ауторским правима: WPWP logo 1.png, аутора Блесинг Оџоа, под cc by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *