Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2021.

Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 10. јула до 10. августа 2020. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. 

Викимедија Србије је непрофитна, невладина организација која ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Сврха овог позива јесте подстицање младих али и искусних ентузијаста да имплементирају Викимедијине пројекте у циљу промовисања слободног знања.

ОБЛАСТИ  КОНКУРСА У ОКВИРУ КОЈИХ МОЖЕТЕ КОНКУРИСАТИ

 • Образовање – у оквиру ове теме ради се на остваривању сарадње са школама и факултетима у погледу имплементације образовних пројеката Викимедије Србије у поменутим институцијама. 
 • Сарадња са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ институцијама) – у оквиру ове теме потребно је остварити двосмерну сарадњу са поменутим институцијама. Под тим се може подразумевати дигитализација и ослобађање материјала које институција поседује или неки други вид сарадње.
 • Подстицање волонтирања је тема која је стално актуелна у Викимедији Србије имајући у виду да је удружење пре свега волонтерске оријентације.  
 • Активирање Википедијиних сестринских пројеката међу којима су Викиречник, Викицитати, Викизворник, Викикњиге и сл.
 • Повећање разноликости у оквиру пројеката. Под овим се подразумева повећање заступљености уредница на пројектима, повећавање садржаја о женама и осталим родним категоријама, као и о осетљивим групама у друштву попут ЛГБТ+ популације, особа са потешкоћама у развоју или маргинализованих група и националних мањина.

Ко може да аплицира?

Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије. Тренутно је у току израда нове стратегије организације која ће важити за период 2021 – 2023, па вам саветујемо да погледате тренутни нацрт стратегије. Финална верзија биће усвојена у септембру. Ако до сада нисте писали предлоге пројеката, представници Викимедије Србије вам могу у томе помоћи. Важно је да имате јасну идеју и замисао како бисте могли да је реализујете.

Како да пошаљем предлог?

Пријавни формулар можете преузети овде. Потребно је да преузмете формулар и пошаљете га на kancelarija@vikimedija.org. ВАЖНО: Образац се не попуњава онлајн. Подносиоци пројеката могу да поднесу више од једног предлога. Имајте у виду да подржавамо пројекте у износима од 100 до 5000 евра. Предност ће имати иновативни пројекти са оригиналним и свежим идејама, као и добро образложеним буџетом.

Флексибилност и прилагођавање пројекта

Имајући у виду пандемију вируса COVID-19 у 2020. и чињеницу да смо већину активности реализовали онлајн, посебну пажњу у обрасцу обратите на одељак који се тиче прилагођавања пројекта. То подразумева алтернативна решења, рад у онлајн условима, измену активности и буџета. Наведите колико је ваша идеја флексибилна, имајући у виду наведене ствари.

Трајање пројекта

Сви пројекти који буду одобрени улазе у годишњи план Викимедије Србије. Период реализације је календарска 2021. година. Пројекти не морају нужно да трају годину дана, али се морају реализовати у временском периоду од јануара до децембра 2021. године.

До када могу да пошаљем предлог пројекта?

Све предлоге треба доставити до 10. августа на kancelarija@vikimedija.org. За све додатне информације обратите нам се путем електронске поште или на број телефона: 060/74-54-773 (Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице)

Временски оквир реализације:

 • 10. август – Рок за слање пројектних предлога и почетак селекције 
 • 17. август – Први круг селекције;
 • 24. август  – Рок за ревидирање пројеката;
 • 31. август – Коначна одлука о укључивању пројеката у годишњи план Викимедије Србије;
 • јануар 2021 – Потписивање уговора и уплата средстава;
 • од фебруара 2021 – Почетак реализације пројеката;
 • 15.12.2021 – Крајњи рок за завршетак пројеката;
 • јануар 2022 – Писање завршних извештаја.

Очекујемо ваше предлоге и надамо се успешној сарадњи!


Ауторка: Ивана Маџаревић

Напомена о ауторским правима: Wikimedia logo family complete-2013.svg, обрађено од стране PiRSquared17, Rillke, e.a. са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *