Друга по реду акција писања потребних чланака

Четрнаесту акцију на Википедији на српском језику покренули су корисници Acamicamacaraca и SimplyFreddie, а учесници исте позвани су да од 12. до 25. јула 2020. године пишу нове и допуњују чланке које би свака енциклопедија требало да има.

Акције су начин подстицања рада у одређеним областима или тематикама на Википедији на српском језику. Поједине области на Википедији слабије су развијене због мањка уредника, незаинтересованости или других разлога. Акције су направљене да би се те области боље разрадиле и да би достигле одређену границу квалитета. 

Главни циљ акције је писање чланака о свакодневним стварима које свака википедија треба да има, чланака са списка 10.000 најважнијих, предметима и чланака са списка фаленам. Акцији се може придружити сваки заинтересован уредник и потребно је да се пријави на страници учесника на Википедији. За учествовање у акцији корисници ће бити награђени споменицом након завршетка акције, а највреднији корисник који освоји највише бодова добиће и посебну споменицу. Евиденцију написаних чланака могуће је пратити и ажурирати на страници предвиђеној за то.

Правила акције:

  1. Учесници акције могу бити сви регистровани корисници.
  2. За сваки написани чланак добијате 1 бод.
  3. Списак фаленам: Дозвољено је писање чланака који имају 45 или више (међувики) веза.
  4. Остала два списка (10.000 чланака и предмети) немају органичење у виду броја међувики веза.
  5. Споменица за учеснике се додељује након завршетка акције.
  6. Посебну споменицу добија корисник с највише освојених бодова.
  7. Дозвољено је превођење чланака са других Википедија.
  8. Чланци прекопирани са Википедије на хрватском, бошњачком или српскохрватском језику биће оцењени највише са 0,5 бодова.
  9. Након завршеног чланка на страницу за разговор истог потребно је ставити шаблон {{Акција писања потребних чланака 2}}.

Ако имате питања или недоумице везане за акцију обратите се организаторима акције (Acamicamacaraca и SimplyFreddie) или покрените дискусију на страници за разговор акције.

Извори: Страница акције на Википедији

Aутори: Ивана Маџаревић и Горана Гомирац, Викимедија Србије и Александар Живковић

Напомена о ауторском праву: PartOfWikpedia.gif, аутора Abnormaal, под CC BY SA-3.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе, мапа преузета са алата.

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *