Придружите се пројекту писања биографија на Википедији

Почетком априла покренут је Википројекат Биографије који има за циљ повећање видљивости знаменитих особа из различитих сфера на Википедији на српском језику. Пројекат је покренула корисница Николина Шепић, која је волонтерски рад започела кроз УНИТАС-ову радионицу Знањем против трговине људима и праксу Викимедије Србије на Филозофском факултету. Пројекат није временски ограничен, па се сви заинтересовани могу прикључити када желе. 

Википројекат Биографија је пројекат у оквиру ког се уредници Википедије удружују како би обогатили ову енциклопедију биографијама личности из разноврсних области. Настао је 8. априла 2020. године, а основни циљеви пројекта су проширивање клица, сређивање чланака и писање потребних. Учесници након писања или допуне чланка, ажурирају списак написаних чланака на страни предвиђеној за то, док на страници за разговор постављају шаблон {{Википројекат Биографија}}. Онима који желе да се прикључе овој акцији, као инспирација може послужити списак потребних чланака

Сви уредници су позвани да учествују и да заједничким радом повећају квалитет Википедије. Пројекат нема ограничен временски оквир, па учесници могу да се укључе када то желе. У овом подухвату могу учествовати искусни уредници, али и они који желе да науче како да допринесу Википедији. Помоћ за стицање вештина уређивања се могу наћи у брошурама и туторијалима Викимедије Србије.

Николина Шепић, иницијаторка пројекта

Поред многобројних Википројеката, уочила сам да овај недостаје. Желела сам да покренем нешто у чему би сви уредници могли да учествују, поготово због новонастале ситуације у којој већина тражи нешто чиме би испунили време. Пријатно сам изненађена одазивом, с обзиром да је за шест дана, од оснивања, пријављено двадесет девет корисника и направљено четрдесет четири чланака, од чега је само шест допуњено. Циљ Википројекта Биографија, који је заснован на истоименом тиму и порталу, је да омогући приступ биографијама знаменитих људи, како читаоцима тако и Википедијанцима. Захваљујем се корисницима који су ме подржали и помогли да оснујем пројекат.


Ауторке: Ивана Маџаревић, Николина Шепић

Напомена о ауторским правима: P vip.svg, у јавном власништву, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова
Шта се крије у каталозима Удружења ликовних уметника Србије?
1Lib1Ref кампања уређивања референци је спремна и за 2022. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *