Уређивачки маратон поводом Међународног дана студената

Викимедија Србије организује уређивачки маратон на Википедији на српском језику у сусрет Међународном дану студената. Међународни дан студената је празник који се обележава 17. новембра као помен на погубљене студенте од стране нациста због протеста током окупације Прага 1939. године. Данас је овај празник симбол борбе за боље образовање али и жеље за лакше проналажење посла у струци.

Маратон је једна од активности коју Викимедија Србије организује у оквиру обележавања 15 година од покретања Образовног програма Википедије у Србији. Образовни програм Викимедије Србије намењен је свим образовно-научним институцијама у земљи и има за циљ ширење слободног и свима доступног знања, као и подизање свести о његовом значају. Основна визија је да се Википедија и њој сродни Вики пројекти популаризују и обогаћују новим садржајем, у академском окружењу. Програм је сачињен од низа пројеката који су прилагођени различитим циљним групама, а који се спроводе кроз обуке, семинаре, уређивачке маратоне и слично. 

Википедију је у настави до сада применило више од 70 школа и факултета у Србији. Србија је била прва земља у којој је започета пракса увођења Википедије у школско и академско окружење, док се овај пројекат данас реализује широм света. Само током прошле школске године у пројектима Образовног програма учествовало је више од 1.000 ученика и студената широм Србије. Програм се у великој мери релизује захваљујући волонтерима који се ангажују пре свега из редова Вики амбасадора, односно студената који похађају одређене факултете. Они се у рад Викимедије Србије најчешће укључују након учествовања на Еду Вики кампу.

Програм се у Србији реализује од 2005. године, а његово прво помињање је било на семинару Катедре за рачунарство и информатику Математичког факултета. Том приликом је један од оснивача Викимедије Србије, Ђорђе Стакић, представио идеју примене Википедије у настави. Основни циљ пројекта је увести Википедију у образовни систем Србије путем писања реферата и семинарских радова на задате теме из одређеног наставног или факултетског предмета. То подразумева упознавање ученика и студената са Википедијом и концептом слободног знања, креирање семинарских радова који ће бити видљиви, слободни и свима доступни, али и подстицање професора за коришћење модерног приступа у настави. Поред тога, Викимедија Србије реализује и програм стручног усавршавања наставника, који је акредитован код Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Овим путем вас позивамо да се прикључите маратону и да на тај начин заједно прославимо овај значајан јубилеј.


Аутор: Небојша Ратковић

Слични чланци

Да ли сте спремни за ГЛАМурозни октобар?
Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд
Придружите се уређивачком маратону Вики воли прајд!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *