Завршен први Онлајн Еду Вики камп

Завршен је први Онлајн Еду Вики камп, током ког су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. На кампу, који је одржан путем Зум платформе 24, 25. и 31. октобра 2020, учествовало је 14 студената и ученика из свих делова Србије. 

Овогодишњи камп је први догађај такве врсте, с обзиром на то да је Викимедија Србије претходне четири године организовала кампове широм Србије. Подстакнути новонасталом здравственом ситуацијом и бринући о здрављу учесника наших пројеката, одлучили смо да ове године искористимо нове технологије и да камп буде одржан у онлајн окружењу. Викимедија Србије је овим путем желела да покаже своју мотивисаност да ради на истим циљевима нежелећи да пропусти прилику да организује Еду Вики камп и ове године упркос препрекама и изазовима које нам се тренутно намећу. Овогодишњи тим за реализацију кампа су, поред менаџера образовног програма Небојше Ратковића и менаџерке пројеката и заједнице Иване Маџаревић, чинили менаџерка за сарадњу са институцијама културе Горана Гомирац, Вики амбасадори Миљан Симоновић, Теодора Лукић и Лука Јовичић.

Узимајући у обзир велику оптерећеност студената и ученика онлајн активностима током радне недеље, камп смо одржали током два викенда, трудећи се да предавања и радионице смислено повежемо у веће целине. Први дан кампа, одржан у суботу 24. октобра, био је дан упознавања учесника са Википедијом и Викимедијом Србије који се завршио радионицом уређивања Википедији. Други дан кампа је одржан 25. октобра током ког су учесници имали прилику да научено примене у пракси и да уређују Википедију у складу са упутствима која су добили. Камп је настављен истог дана радионицом писања пројекта. Током радионице научили су основне сегменте креирања пројекта, након чега су имали задатак да у групама осмисле идеју за пројекат и разраде је. Трећи и последњи дан кампа је одржан у суботу 31. октобра, а учесници су имали задатак да представе пројекте које су писали током недеље подељени у групе. Најбоље написан и представљен пројекат, као и најбоље написан чланак на Википедији су посебно награђени, а сви учесници су добили и сертификате о учествовању. 

Учесници су помоћу етабле могли да оставе утиске о кампу или изнесу сугестију која би могла бити искоришћена за унапређење квалитета програма будућих кампова. Осим ових коментара током програма прожимале су се различите игрице које су имале за циљ боље упознавање учесника, дружење и забаву. 

Коментари учесника Еду Вики кампа 2020.

Надамо се да су учесници са кампа понели лепо искуство које ће их мотивисати и охрабрити да у будућности буду сарадници Викимедије Србије. Сигурни смо да ћемо неке од њих видети у редовима Вики амбасадора или Еду вики волонтера који ће вредно радити на развијању Образовног програма Викимедије Србије.

Аутори: Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *