Шта се све крије у Музеју афричке уметности у Београду?

Музеј афричке уметности у Београду и Викимедија Србије су током фебруара реализовали пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овој сарадњи, Википедија је обогаћена бројним информацијама и фотографијама афричког народа, њихових земаља, културних знаменитости, обичаја, али и личности важних за политичку сцену. 

Од 1977. године, Музеј, једини који је посвећен искључиво културама и уметностима Африке у Југоисточној Европи, нуди јавности увид у  религијске, магијске, украсне и употребне предмете различитих народа Африке. На хиљаде предмета, из своје колекције, Музеју су уступили Веда Загорац и Здравко Печар. Реализацијом пројекта Википедијанац стажиста, на Википедију и друге Вики пројекте постављени су садржаји из музејских архива и тиме су бројне занимљивости угледале светлост дана. Током стажирања, написано је и допуњено 11 чланака, илустровани су бројни чланци на Википедији на српском и на енглеском језику помоћу 303 ослобођене датотеке које се могу видети на Викимедијиној остави.

Јавности су ослобођене ретке фотографије Алжирске ослободилачке војске. До остваривања ове сарадње, на Викимедијиној остави, највећој ризници слободног садржаја, се могла наћи још само једна фотографија овог битног историјског догађаја. Међу фотографијама Алжирског рата за независност, се налази и фотографија вође Алжирске ослободилачке војске и некадашњег председника Алжира, Хуарија Бумедијена. Здравко Печар, који је своју фото архиву оставио Музеју, је у суживоту са војском направио бројне фотографије које представљају и другу страну рата, па се на њима могу видети војници како ручају, чисте оружје и одмарају. Печар се издвајао својим радовима по томе што циљ фотографисања није био пуко ширење пропаганде, већ је приказивао и неку другу страну рата, те се у збирци може видети и фотографије UNEF војника како читају југословениски лист ,,Борба” током Суецке кризе, што приказује и Печаров добар однос са војницима. 

У збиркама Здравка Печара и Веде Загорац се налазе и фотографије, изузетног квалитета, које су приказивале египатску политичку сцену. Тако можемо видети, на истој фотогорафији, два председника Египта, Насера и Нагиба, како салутирају приликом отварања Суецког канала. Захваљујући овој колекцији, можемо завирити и у први састанак тадашњих председника Југославије и Египта, Тита и Насера и њихов сусрет на југословенском броду ,,Галеб

Пролазећи кроз збирке, ослобођене су и бројне фотографије природе, културног наслеђа, заједница и села афричких земаља. Урбанизацијом је околина Пирамида у Гизи знатно промењена, па је ово изузетна прилика да видимо Пирамиде средином прошлог века у свом природном окружењу. Поред фотографија Пирамида, ослобођене су фотографије племена Масаи, ирачких села, села у Гани, Националног парка Најроби и многих других занимљивости, а ту су, наравно, и личне фотографије Здравка и Веде које сведоче о њиховом невероватном животу испуњеном авантурама и путовањима.

Аутори: Горана Гомирац, Викимедија Србије
Милош Тодоровић, Википедијанац стажиста

Напомена о ауторским правима:

  • File:Houari Boumediène – War of Independence.jpg, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:National Liberation Army Soldiers (3).tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:National Liberation Army Soldiers Eating (2).jpg, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Nasser and Naguib Saluting.tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Tito-Nasser Meeting on Galeb (2).tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Tito Onboard Galeb (3).tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Maasai Men (2).tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Pyramids from afar (2).tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Nairobi National Park – Giraffe.tif, аутора Zdravko Pečar, под CC Attribution-Share Alike 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Акција писања чланака о Пожаревцу
Проглашени победници такмичења „Крила”
Уређивачки маратон о менталном здрављу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *