Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2021.

Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 10. јула до 10. августа 2020. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. 

Викимедија Србије је непрофитна, невладина организација која ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Сврха овог позива јесте подстицање младих али и искусних ентузијаста да имплементирају Викимедијине пројекте у циљу промовисања слободног знања.

ОБЛАСТИ  КОНКУРСА У ОКВИРУ КОЈИХ МОЖЕТЕ КОНКУРИСАТИ

 • Образовање – у оквиру ове теме ради се на остваривању сарадње са школама и факултетима у погледу имплементације образовних пројеката Викимедије Србије у поменутим институцијама. 
 • Сарадња са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ институцијама) – у оквиру ове теме потребно је остварити двосмерну сарадњу са поменутим институцијама. Под тим се може подразумевати дигитализација и ослобађање материјала које институција поседује или неки други вид сарадње.
 • Подстицање волонтирања је тема која је стално актуелна у Викимедији Србије имајући у виду да је удружење пре свега волонтерске оријентације.  
 • Активирање Википедијиних сестринских пројеката међу којима су Викиречник, Викицитати, Викизворник, Викикњиге и сл.
 • Повећање разноликости у оквиру пројеката. Под овим се подразумева повећање заступљености уредница на пројектима, повећавање садржаја о женама и осталим родним категоријама, као и о осетљивим групама у друштву попут ЛГБТ+ популације, особа са потешкоћама у развоју или маргинализованих група и националних мањина.

Ко може да аплицира?

Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије. Тренутно је у току израда нове стратегије организације која ће важити за период 2021 – 2023, па вам саветујемо да погледате тренутни нацрт стратегије. Финална верзија биће усвојена у септембру. Ако до сада нисте писали предлоге пројеката, представници Викимедије Србије вам могу у томе помоћи. Важно је да имате јасну идеју и замисао како бисте могли да је реализујете.

Како да пошаљем предлог?

Пријавни формулар можете преузети овде. Потребно је да преузмете формулар и пошаљете га на kancelarija@vikimedija.org. ВАЖНО: Образац се не попуњава онлајн. Подносиоци пројеката могу да поднесу више од једног предлога. Имајте у виду да подржавамо пројекте у износима од 100 до 5000 евра. Предност ће имати иновативни пројекти са оригиналним и свежим идејама, као и добро образложеним буџетом.

Флексибилност и прилагођавање пројекта

Имајући у виду пандемију вируса COVID-19 у 2020. и чињеницу да смо већину активности реализовали онлајн, посебну пажњу у обрасцу обратите на одељак који се тиче прилагођавања пројекта. То подразумева алтернативна решења, рад у онлајн условима, измену активности и буџета. Наведите колико је ваша идеја флексибилна, имајући у виду наведене ствари.

Трајање пројекта

Сви пројекти који буду одобрени улазе у годишњи план Викимедије Србије. Период реализације је календарска 2021. година. Пројекти не морају нужно да трају годину дана, али се морају реализовати у временском периоду од јануара до децембра 2021. године.

До када могу да пошаљем предлог пројекта?

Све предлоге треба доставити до 10. августа на kancelarija@vikimedija.org. За све додатне информације обратите нам се путем електронске поште или на број телефона: 060/74-54-773 (Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице)

Временски оквир реализације:

 • 10. август – Рок за слање пројектних предлога и почетак селекције 
 • 17. август – Први круг селекције;
 • 24. август  – Рок за ревидирање пројеката;
 • 31. август – Коначна одлука о укључивању пројеката у годишњи план Викимедије Србије;
 • јануар 2021 – Потписивање уговора и уплата средстава;
 • од фебруара 2021 – Почетак реализације пројеката;
 • 15.12.2021 – Крајњи рок за завршетак пројеката;
 • јануар 2022 – Писање завршних извештаја.

Очекујемо ваше предлоге и надамо се успешној сарадњи!


Ауторка: Ивана Маџаревић

Напомена о ауторским правима: Wikimedia logo family complete-2013.svg, обрађено од стране PiRSquared17, Rillke, e.a. са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *