Завршена акција поводом Европског дана Дунава

Акција писања чланака поводом Европског дана Дунава је за седам дана резултирала са 88 написаних и допуњених чланака на Википедији на српском језику. Акција je била део међународне кампање у коју су се укључиле неке од земаља кроз које протиче Дунав или се налази на граници. На Википедији на српском трајала је од 29. јуна до 6. јула и била је отворена за све заинтересоване уреднике. 

Циљ акције је осим повећања слободног садржаја о темама које су повезане са Дунавом, био и сарадња између заједница у региону, са идејом размене знања и умрежавања на основу заједничких географских одлика. Тако су се у акцију укључиле Мађарска, Румунија, Молдавија, Аустрија, Бугарска и Словачка. Резултате на међународном нивоу можете видети на мета страни догађаја.

На Википедији на српском догађај је симболично почео на Дан Дунава, 29. јуна и у њему је учествовало петнаест уредника. Сви учесници који су написали пет или више чланака добиће споменицу.

Дан Дунава је међународни дан реке Дунав, који се обележава 29. јуна у земљама широм Европе. Међународна комисија за заштиту реке Дунав први пут га је прославила 2004. године, на дан десете годишњице од потписивања Међународне конвенције о заштити Дунава, 29. јуна 1994. године у Софији. У оквиру акције уредници су могли да пишу о острвима, притокама, тврђавама, парковима, биљном и животињском свету ове реке. Будући да је ово један од најзначајнијих речних система у Европи, Википедија је обогаћена чланцима о врстама заштите Дунава и комисијама које воде рачуна о томе. Највећа пажња је посвећена мостовима, који осим своје примарне функције носе са собом бројне историјске занимљивости.

Све резултате можете погледати на страни догађаја на Википедији и мети


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија СрбијеНапомена о ауторским правима: Iztochna-promishlena-zona-ruse.jpg, аутора Явор Мичева, под cc by-sa-3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *