Vikimanija je godišnje okupljanje pokreta Vikimedije. Sa svih strana sveta, osobe zainteresovane za projekte Fondacije Vikimedija (Wikimedia Foundation)  se okupe na nekoliko dana i uživo razmenjuju iskustva, obučavaju jedni druge ili se prosto provode u društvu zaluđenika u iste stvari. Ove godine je održana po deveti put, a mesto održavanja je bio Hong Kong.

„Selo Ogranaka“ na Vikimaniji 2013.
„Selo Ogranaka“ na Vikimaniji 2013.

Po obliku, Vikimanija je konferencija, mada ne preterano formalna –  svaki dan ima svoje uvodno predavanje, nakon čega kreću radionice, predstavljanja projekata, novosti i tzv. „lightning talks“ – brza predavanja od 5-10 minuta, gde zavisno od glasnoće aplauza, govornik može da dobije dodatne minute za svoje predavanje.

Sama konferencija se odvijala na honkoškom Politehničkom univerzitetu. Prvog dana, nakon ceremonije otvaranja i pozdravnog govora Danijela Laija, CIO-a honkoške vlade, slušali smo predavanje Makoto Okamota o projektu saveMLAK (korišćenje wiki softvera kao platforme za organizovanje pomoći muzejima, bibliotekama, arhivama i kominkanima [društvenim centrima] pogođenim cunamijem 2011. godine). Kao što je običaj, uvodno predavanje prvog dana je završeno obraćanjem Džimija Velsa „The State of Wiki“ iliti „Stanje Vikija“, u kojem osnivač Vikipedije pravi rekapitulaciju perioda od prethodne Vikimanije i priča o (nekim) planovima za naredni period.

Uvodno predavanje drugog dana naslovljeno „Jedan internet, dva sistema“ dao je Čarls Mok, jedan od osnivača Internet društva Hong Konga, u kojem je upoređivao raširenost, način korišćenja i (ne)cenzurisanost interneta u Hong Kongu i ostatku Kine.

Poslednjeg dana konferencije glavni predavač je bila Sju Gardner, odlazeći izvršni direktor Fondacije Vikimedija, nakon čega je sledio Q&A blok sa Odborom poverenika Vikimedije, glavnim upravnim telom Fondacije, a uvodno predavanje je zatvoreno opraštanjem članova odbora i zaposlenih Fondacije od Sju.

Glavni sadržaj konferencije činila su 7-8 predavanja/radionica različitog trajanja koja su se dešavala uporedo  u svakom trenutku (uključujući i “lightning talk”), a ove godine su i pauze za ručak/kafu bile popunjene “sastancima” tj. okruglim stolovima na različite teme, gde su zainteresovani mogli da čuju i/ili razmene iskustva sa drugim Vikimedijancima.

U skladu sa kulturom predavača, teme radionica i predavanja su bile šarolike. Kao i uvek, bile su neke “velike teme” koje su interesovale veći broj Vikimanijaka i imale više radionica koje su neposredno ticale nekog aspekta istih. Jedna od njih je GLAM („galleries, libraries, archives, and museums“ – galerije, biblioteke, arhive i muzeji), druga je odnos Fondacije i zajednice (bilo na pojedinačnim projektima, bilo sa različitim pridruženim organizacijama, ili tehnički manje razvijenim/siromašnim regionima: Bliski Istok, Afrika i “globalni jug” uopšte), transparentnost rada Fondacije prema zajednici, te angažovanje novih i zadržavanje starih urednika.

Treća “velika” celina (koja se u pojedinim aspektima prepliće sa drugim oblastima) jesu tehničke novosti koje Fondacija planira u bližoj ili daljoj budućnosti, ili koje su nastale relativno skoro i nisu još uvek poznate mnogim članovima zajednice. Najveća novost je novi editor članaka (tzv. VisualEditor), koji treba da donese WYSIWYG uređivanje na Vikimedijine projekte, a koji je trenutno u beta fazi na projektima. Druga značajna tehnička novost je Tool Labs – infrastruktura virtuelnih mašina koja omogućava zainteresovanim Vikimedijancima da na serverima Fondacije pokreće alatke koje olakšavaju/automatizuju različite poslove na projektima Vikimedije i/ili razvijaju ekstenzije za Mediawiki softver (koji pokreće Wikipediju i druge projekte).

Budući okupljanje (jednog dela) zajednice, Vikimanija se nije sastojala samo od predavanja i radionica. Žurka dobrodošlice je održana u Sky100,  opservacionoj platformi Međunarodnog trgovačkog centra,  najviše zgrade u Hong Kongu, sa pogledon na luku Viktorija i pregledom 360 stepeni panorame.

Po ustanovljenoj tradiciji Vikimanije, žurka zatvaranja Vikimanije se odvila u nešto neformalnijem okruženju, na plaži Shek O.

Vikimanija na internetu

Pošto je Vikimanija događaj Vikimedijanske zajednice, mnoge stvari vezane za Vikimaniju su dostupne i na netu, pod CC licencama ili u javnom vlasništvu. Navodimo samo neke:

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *