Ашдод лука.

Одмах након церемоније отварања Викиманије 2013 у Хонгконгу, током презентације пројеката из целог света,  ВикиЕр (на хебрејском WikiAvir) је од стране учесника изгласан (а победник је одређен јачином аплауза) за најбољи и најоригиналнији пројекат 2013. године.

ВикиЕр је заједнички пројекат Викимедије Израела и удружења власника ваздухоплова и пилота (AOPA Israel), који за циљ има стварање колекције авиоснимака Израела под слободном лиценцом. До идеје за овај пројекат је дошло са схватањем да постоји недостатак авиоснимака у чланцима о Израелу на хебрејској Википедији, као и да Википедијанци ретко добијају прилику да фотографишу из ваздуха. Осетио сам да је задатак нас као огранка да урадимо нешто по том питању, те сам се обратио удружењу AOPA Israel. Требало нам је времена да се изборимо са бирократијом, правним питањима, па чак и са неким личним политикама овог удружења да би овај пројекат почео. Такође сам одвојио мало времена да бих се састао са стручњаком на пољу авиоснимака да бих прикупио савете за наше волонтере.

У оквиру овог пројекта, државни пилоти су добровољно водили Википедијанце са собом на своје рутинске летове да би они могли да фотографишу из ваздуха, а касније поставе на Викимедијину оставу, као и да интегришу дате фотографије у чланке Википедије. Пробни лет смо имали крајем 2012. године, а редовни летови су почели у мају 2013. године. Летови су увек извођени на лаганим летелицама (углавном на Цесни) и у оквиру израелске генералне авијације (General Aviation (GA)) – било са приватним пилотима, или у току догађаја које организује AOPA Israel (нпр. такмичење у навигацији). Википедијанац седи на слободном месту поред пилота или на задњем седишту, ако је слободно. Од наших волонтера захтевамо да користе DSLR фотоапарат, да бисмо били сигурни да ову јединствену прилику искористимо у потпуности и остваримо добар резултат.

Након само пар месеци рада, сада имамо преко 1500 фотографија отпремљених на Викимедијиној остави и око 200 чланака Википедије илустрованих овим фотографијама (од којих многи нису садржали фотографије пре тога). Следеће недеље имамо у плану први ноћни лет током којега ће, надамо се, бити произведен нови тип фотографије који ће додати овом пројекту нову вредност.

Више сте него добродошли на нашој страници (на хебрејском) у случају да желите да пратите наш пројекат.

Уз помоћ изложености овог пројекта на овогодишњој Викиманији, надамо се да ће ово бити полазна тачка за друге огранке и групе Викимедијине заједнице за покретање ВикиЕр пројеката у својим земљама и регионима. Ажурирајте ову страницу на Викимедијиној остави са својим иницијативама, и слободно нам се обратите са свим питањима везаним за овај пројекат.

Амос Мерон

менаџер пројекта ВикиЕр (волонтер), Викимедија Израела

са енглеског превела: Тања Милошевић

Цезареја Маритима сликана из ваздуха.

„Ashdod Port Aerial View“, „WikiAir Flight IL-13-02 1107“ Амос Мерон, под CC-BY-SA 3.0 Unported, преузето са Викимедијине оставе.

 

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *