FemWiki je volonterski projekat koji je zvanično započet u maju 2014. godine sa ciljem da se na Vikipediji na srpskom jeziku poveća broj žena koje je uređuju, a u isto vreme i da se kvalitativno i kvantitativno unaprede članci koji obuhvataju feminističku terminologiju, pitanja roda i biografije žena.

Ideja Vikipedije, kao najveće online enciklopedije, jeste da omogući pristup zajedničkom stvaranju celokupnog ljudskog znanja svim ljudima na svetu, čime bi upravo njihove različitosti došle do izražaja i očuvale diverzitet njihovog iskustva. Globalne statistike pokazuje drugačije, poražavajuće rezultate: od svih ljudi koji uređuju Vikipediju, žene čine samo 8-9%. Kada je reč o Srbiji, ne postoje precizna istraživanja, ali da se procenjuje da je taj broj još manji i da iznosi oko 3%.

Ideju za FemWiki projekat dobila sam tokom međunarodne Wikimedia Diversity konferencije koja se održala u oktobru 2013. godine u Berlinu. Tokom te konferencije upoznala sam veliki broj Vikipedijanki iz različitih zemalja koje angažovano rade na tome da se rodni jaz prevaziđe. Motivisana, inspirisana i uzbuđena, u Beograd sam se vratila sa mnoštvom ideja i podstrekom za početak aktivnosti.

Vikipedija je “muška” enciklopedija?

U sličnom periodu, dobila sam poziv od aktivistkinja ŽINDOK centra da održim predavanje na temu vidljivosti žena na Vikipediji u okviru serije diskusija pod nazivom Rod i levica. Za te potrebe, uradila sam prvo mini istraživanje sadržaja na Vikipediji na srpskom jeziku.

Podaci su bili poražavajući: iako lako primenljiv u srpskom jeziku, rodno senzitivan govor nije bilo moguće uočiti; članci o nekim najpoznatijim feminističkim teoretičarkama nisu postojali; odrednica Rod nije postojala kao poseban članak; u tekstu o diskriminaciji nije bilo ni reči o diskriminaciji na osnovu pola/roda…

Zaključak je bio vrlo jasan: sadržaj koji se postavlja na Vikipediju dominantno pišu muškarci. Otuda, nije mogla da čudi činjenica da nije dovoljno potkrepljen rodno senzitivnim temama, feminističkim pojmovima, kao ni biografijama žena.

Radionice

Nakon Roda i levice povezala sam se sa još nekoliko feminističkih organizacija i FemWiki radionice su počele da se održavaju širom Srbije. Tako je nastala saradnja sa Ženskim prostorom iz Niša, organizacijom

FemWiki radionica

Fenomena iz Kraljeva, aktivistkinjama iz Kragujevca. Iako sam putovala kako bih držala radionice i prenosila svoje znanje, svaka radionica uređivanja Vikipedije pokazala je koliko žene već imaju znanja koje nije prepoznato i priznato. Svaka radionica donela mi je nova saznanja o ženskoj istoriji koja nije vrednovana u patrijarhalnom društvu, te samim tim nije vidljiva ni na Vikipediji. Virtualni prostor je samo predstavljao ogledalo realnog sveta.

Vikipedija je pružila prostor da sva ta znanja postanu dostupnija.

Nakon jedne od radionica u Beogradu, sa aktivistkinjama neformalne organizacije Žene sa Interneta, pokazala se potreba da se radionice održavaju češće. U hakerspejsu u Beogradu, čija sam članica već nekoliko godina, ukazao se slobodan termin i od tada, petak poslepodne rezervisan je za FemWiki.

U nekoliko navrata susretale smo se sa negativnim stavovima pojedinih članova koji su ovakav tip događanja videli kao diskriminaciju naspram muškaraca, ali zajednica Haklaba, i sama dominantno ispunjena muškarcima, prepoznala je potrebu da se žene dodatno motivišu za rad sa tehnologijom, računarima i Vikipedijom, te je radionica women-only koncepta bila prihvaćena za stalnu.

Radionice su, iz pukog uređivanja Vikipedije, prerasle u prijateljstva, u savete, u osnaživanje i u cirkulisanje znanja.

Takođe, Vikimedija Srbije je dobila pet novih članica koje su zainteresovane za dalje aktivnosti u okviru organizacije nevezano za konkretan FemWiki projekat.

Takmičenje na ženske teme

U međuvremenu, tokom oktobra i novembra, na Vikipediji je od strane Vikimedije Srbije bilo organizovano takmičenje u pisanju članaka na ženske teme. Kao koordinatorka takmičenja, pozvala sam tri žene da budu članice žirija, što do tada nije bio slučaj. Iako je bilo različitih šumova u komunikaciji, do kraja takmičenja u žiriju jesu ostale tri žene, a to je dovelo do različitih vrsta diskriminatornih i seksističkih komentara na stranici za razgovor.

I pored toga, takmičenje se uspešno završilo sa ukupno 246 novih napisanih članaka! Među nagrađenima, u prva tri mesta, dva su zauzele žene, od kojih je jedna odlučila da sve svoje članke sa takmičenja obeleži FemWiki šablonom kako bi dala svoj doprinos ideji projekta.

U toku takmičenja, putem mejla se javilo devet žena koje nikada nisu uređivale Vikipediju, ali ih je tematika takmičenja privukla. Neke od njih su u međuvremenu odustale, neke su poslale svoje članke, neke su izrazile želju da se priključe aktivnostima.

Sve ovo je još jednom dokazalo da sadržaj na Vikipediji manjka kada je reč o ženskim temama, ali da raspoloženje za pisanje o tome postoji i da žene i te kako imaju motivaciju da rade na Vikipediji ukoliko osete da nisu usamljene u tome.

Rečnik Rodne Ravnopravnosti

U toku godine takođe smo stupile u kontakt sa autorkama knjige Rečnik rodne ravnopravnosti, Vesnom Jarić i Nadeždom Radović, koja je izašla 2010. godine. One su odobrile da se sav sadržaj Rečnika postavi na Vikipediju, čime će se sadržaj na Vikipediji uvećati za više od 102 odrednice! (Iako neke od njih već postoje, članci će biti dopunjeni i sređeni i sadržajem iz Rečnika).

Ovo je jedan od velikih koraka koje smo postigle tokom 2014. godine, ne samo zbog sadržaja koji će biti dodat, već zbog toga što smo ideju FemWiki projekta zajedno uspele da proširimo i van radionica, a borba za bolju vidljivost ženskih tema na Vikipediji se vodi na više frontova.

Malo o statistikama

FemWiki radionica

Tokom 2014. godine započele smo, dopunile ili sredile ukupno 80 članaka.

Učestvovale smo na dva javna događaja gde smo predstavljale temu žena na Vikipediji i projekat FemWiki. Tokom pomenute serije tribina Rod i levica u Domu omladine Beograda govorile smo na panelima Redefinisanje feminizma: izazov stereotipima, simplifikaciji, predrasudama u februaru, Biografije feministkinja u aprilu, i u okviru istog ciklusa održale prvu FemWiki radionicu pod naslovom Feminizam na Vikipediji, u maju. Drugi događaj na kome smo učestvovale u okviru panela o ženama i tehnologiji bio je BeFem, festival feminističke kulture i akcije, u decembru, u prostorijama KC Grada.

  • Takođe, FemWiki projekat predstavljen je i na regionalnoj konferenciji Women Rock IT koja se održavala u Sarajevu tokom decembra meseca.
  • Van Beograda održale smo radionice u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu i stupile u kontakt sa još nekoliko ženskih organizacije sa kojima ćemo sarađivati u budućnosti.
  • U prostorijama Haklaba Beograd od septembra imamo stalan termin petkom koji smo koristile za radionice i priču o Vikipediji i ženskim temama.
  • Poslednji petak u godini održale smo prvu muško-žensku FemWiki radionicu tokom koje su napisana četiri nova članka.
  • Takođe smo u istom prostoru održale predavanje sa diskusijom Žene i tehnologija koje je bilo otvoreno za sve, a tokom koga smo, između ostalog, predstavile biografije žena sa Vikipedije koje su dale bitan doprinos STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblasti.
  • Bile smo u Tirani, gde smo drzale prezentaciju Mind the gap i prenele iskustva sa zenskih radionica.

U oktobru smo predstavile FemWiki i na Ada kampu koji se održao u Berlinu, gde smo imale priliku da potražimo savete i inspiraciju od drugih žena koje se bave Vikipedijom i/ili temom žena u otvorenoj tehnologiji i kulturi (open technology and culture).

FemWiki: planovi

  • FemWiki u 2015. godini donosi mnoštvo novih radionica, tematskih uređivačkih maratona i proširenje na LGBT kvir tematiku.
  • Takođe, već na proleće organizovaćemo prvi regionalni Ženski Viki kamp za žene iz Tirane, Prištine i Beograda koji će se odvijati jedan vikend aprila u Prištini!
  • Pratite nas preko FB stranice FemWiki za sve nove informacije!

Autorka: Sanja Pavlović

Izvori


Слични чланци

Акција писања чланака о Пожаревцу
Проглашени победници такмичења „Крила”
Уређивачки маратон о менталном здрављу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *