Викимедија Србије је ове године по први пут добила Вики амбасадора на Универзитету у Београду.

У циљу боље реализације едукативних пројеката у средњим школама и на факултетима, Академски одбор Викимедије Србије прогласио је Николу Спасојевића (Корисник:Johnny) првим Вики амбасадором. Идеја овог програма је да се студенти, пре свега, образују о уређивању Википедије али и да се упознају са другим пројектима Викимедије Србије који им могу пружити широки спектар могућности личног напредовања. Такође желимо да постигнемо већи квалитет и број чланака на Википедији на српском језику из уско стручних области.

Никола је студент Математичког факултета који већ дужи низ година уређује Википедију и има искуства у сличним пројектима у другим организацијама. Веома је ентузијастичан поводом овог пројекта и тренутно вредно ради на припремама које подразумевају креирање плана и програма, припрему промо и рекламних материјала и окупљање тима студената који ће бити Вики амбасадори на њиховим факултетима. За сада су изабрани следећи Вики амбасадори: Јована Милошевић – Филолошки факултет (Корисник:ImperatorkA), Марко Адам – Математички факултет (Корисник:AxeAdam20) и Вукашин Живковић – Факултет безбедности (Корисник:Serbianboy).

Овим пројектом желимо да повећамо видљивост Викимедије Србије и укажемо младим људима на значај слободног знања и његовог даљег ширења. Желео бих да нагласим да се и људи који не уређују Википедију могу прикључити и да је ово само пробни период који желимо да искористимо за добру припрему и што боље осмишљавање реализације пројекта. Сви који су заинтересовани да буду Вики амбасадори могу се пријавити слањем мејла на nikola.spasojevic@vikimedija.org. – рекао је Никола.

Ауторка:Ивана Маџаревић

Извори

Слични чланци

Завршен уређивачки маратон о савременој уметности
Средимо заједно чланке о знаменитим женама
Еду Вики камп 2022: Поново на окупу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *