Поводом дванаестог рођендана Creative Commons, 12. јануара објављена је светска музичка компилација, која се састоји из двадесет пет жанровски различитих дела талентованих аутора из двадесет пет земаља. На овој компилацији се налази и композиција ауторског тима из Србије, Иње – „Кофеин и CO2“.

cc10_mixtape_300
#cc10 Birthday Mixtape
Један од начина да Creative Commons настави брзу еволуцију је већа сарадња између различитих представника ове регионалне мреже. Представници Creative Commons из 17 различитих европских земаља присуствовали су регионалном окупљању 2012. и између осталог причали о прослави 10. рођендана Creative Commons. Иако је већина њих већ планирала активности и догађаје у својим земљама, сматрали су да је важно да  се пронађе прави начин за прославу овог значајног датума. Како посао обаваљају већином волонтерски, сарадници нису били у могућности да реализују више акција поводом ове прославе иако су то желели, обзиром да би ово захтевало више времена и енергије. Идеја о прављењу компилације песама које су под Creative Commons лиценцама наметала се као најбоље решење. Представници који су присуствовали окупљању предлагали су два или три дела из земље из које долази и генерални договор је направљен. Нису сви европски представници Creative Commons били у могућности да се укључе али они који су то урадили су били веома мотивисани и уложили су доста времена и труда како би се ово реализовало. Ову компилацију можете преузети на Free Music Archive, SoundCloud, и Internet Archive.
Слично се десило и ове године. Сада је у питању светска музичка компилација која се састоји из 25 дела различитих жанрова из 20 земаља. Као и у првој компилацији, ни овде није било ограничења у погледу типа лиценци. Постављајући услов да се предложе само дела која су под нпр. CC BY или CC BY-SA лиценцом значило је да ће се потрага за истим одужити и отежати. Такође, многи од сарадника не раде у музичкој индистрији и нису упознати са делима која су под Creative Commons лиценцама. Када је прва компилација прављена, неки од представника су питале заједницу за предлоге, а неке су чак организовале такмичење како би пронашли одговарајућа дела и учествовале у пројекту. Ове године, пристигло је 60 номинација из 25 земаља. Организатори су уверени да би тај број био већи да је рок за предлагање био дужи. Песме можете преузети на Free Music Archive и Internet Archive.
Уживајте!
ccmixtape-500
mixtape #1

Извори

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *