CEEM 2014

Конференција Викимедијанаца из Централне и Источне Европе одржана је у Кијеву, Украјина, од 19. до 21. децембра 2014. Треће годишње окупљање  Викимедијанаца из целог региона ове године је организовано од стране Викимедије Украјине. Конференција је окупила око 70 учесника из преко 20 земаља.

Многе земље из Централне и Источне Европе нису само географски близу већ деле заједничку традицију и историју. За Вики пројекте ово је важна чињеница јер се кроз сарадњу људи из оваквих земаља пројекти се могу ефикасније развијати.

Ово окупљање је само наставак на претходне конференције одржане у Београду (2012.) и Модри (2013.).

Главни циљ овог састанка је био да се подстакне међународна сарадња између различитих огранака, тематских организација, корисничких група и других заједница у Централној и Источној Европи и њених региона.

На паралелним сесијама разговарало се о разним темама. Неке од њих су:

  • Wikipedia Education Program – Википедијин образовни програм који користи Википедију и друге Викимедијине пројекте као средство за учење. Ову сесију модерирала је Anna Koval, менаџер образовног програма у Викимедијиној Задужбини. Пажњу је посветила различитим облицима сарадње у образовању у земљама Источне и Централне Европе.
  • WikiCamp projects – Susanna Mkrtchyan је говорила о искуству Викимедије Јерменије у организовању Вики кампова за основце, који су учили да пишу чланке на Википедији.
  • Слобода панораме (право да фотографишете зграде и споменике без дозволе) је од виталног значаја за Украјину посебно, где одсуство исте омета реализацију пројеката попут Вики воли споменике.
  • Родни јаз – неједнака заступљеност мушких и женских уредника у Вики пројектима. Како жене мање доприносе Википедији, различите теме, посебно оне у вези са њима су још увек недовољно покривене: трудноћа, дечије болести, занимања и хобији где жене чине већину. Hanna Baradzina из Белорусије и Greta Doci из Албаније сложиле су се да је стереотип да је Википедија женама тежа за уређивање, само мит. Број жена на конференцији је то и доказао.
  • GLAM, такмичења на Википедији, раст малих Википедија и многе друге теме поред ових.


Наравно, фокус није био само на успешним пројектима, већ и на неуспесима и проблемима са којима су се огранци сусретали. Огранци и волонтери су се често суочавали са недостатаком разумевања од стране државних институција, тешкоћама са увођењем Creative Commons лиценци, као и недостатаком волонтера који су спремни да посвете своје време пројектима. Asaf Bartov из Викимедијине Задужбине је водио сесију о регрутовању нових волонтера и избегавању замки које воде до префорсирања добровољаца.

Учесници су преко Etherpad-a документовали белешке са сваке сесије. Белешке се могу прочитати овде. Такође, неки од представника су по први пут упознали своје колеге из других огранака. Један од резултата конференције је идеја o Wikimedia CEE Spring 2015, које већ припрема Kaarel Vaidla и Викимедија Естоније.

Организатори из Викимедије Украјине су посебно захвални Задужбини Викимедије за финансирање манифестације, Викимедији Пољске за њихову непроцењиву помоћ, Кијевском Националном Универзитету за Лингвистику за обезбеђивање простора, Народном културно-уметничком и музејском комплексу „Mystetskyi Arsenal” за туристичке туре и компанији Kyivstar за обезбеђивање интернета на сесијама. Викимедија Украјине се захваљује и свим волонтерима који су учинили ову конференцију могућом.

Главна сала на конференцији

Све фотографије можете погледати на Викимедијиној Остави.

Организациони тим:


Ауторка: Vira Motoriko, Викимедија Украјине

Извори

Слични чланци

Акција писања чланака о Пожаревцу
Проглашени победници такмичења „Крила”
Уређивачки маратон о менталном здрављу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *