Резултати конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије за 2021. годину

Викимедија Србије објављује коначне резултате конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је трајао од 10. јула до 10. августа 2020. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло чак 60, а одобрено је 13 пројеката који ће званично бити део годишњег плана Викимедије Србије.

Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Миљан Симоновић, Бојан Цветановић и Ивана Маџаревић, је спровела два круга селекције. Након тога Управни одбор је донео одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области образовања су:

  • Волонтеризмом до снажног друштва је пројекат Друштва учитеља Горњи Милановац који има циљ да учитељи развијају компетенције за имплементацију образовних пројеката Викимедије Србије. Активности ће обухватити предавање о значају волонтирања и учешћу у Викимедијиним пројектима, два семинара Викимедије Србије, примену наученог на семинару и укључивање ученика у пројекте Викимедије Србија. Пројекат ће имати и елементе вршњачке едукације, где ученици обучавају друге ученике.
  • Вики чланак у настави шестог разреда је пројекат наставнице ОШ „Јован Стерија Поповић“, Сање Јечменице, у ком ће се организовати предавање и радионица за ученике шестог разреда о правилима уређивања Википедије. Циљеви пројекта су оспособљавање ученика да напишу чланак за Википедију, учење правила за уређивање Википедије, разумевање концепта слободних лиценци, разумевање концепта ауторских права и плагијата, разумевање појма проверљивости и поузданости информација, стицање искуства у раду на пројектном задатку, учење претраге, адаптације и креирање дигиталног садржаја, обнављање правила дигиталног правописа, подстицање ученика да активно учествују у настави и подстицање ученика на истраживање.
  • Чувари наслеђа – Пројекат Друштва за академски развој припада области Образовања, будући да је идеја да се средњошколци заинтересују да учествују у допуњавању чланака из области културног наслеђа наше земље. 
  • Примена онлајн Вики алата у настави физике је пројекат у ком би ученици  током пројекта, уз помоћ наставника, правили фотографије физичких појава, мерних инструмената и апаратура помоћу којих се огледи изводе. Такође би правили кратке видео снимке на којима се демонстрирају физичке појаве које се обрађују у основној школи. Фотографије и видео снимке са објашњењем физичких појава би постављали на Викимедијиној остави и на тај начин учествовали у раду и ширењу садржаја Википедије.
  • Књижевна ризница у свету детињства спада у оквир образовних пројеката Викимедије Србије, јер има за основни циљ богаћење садржаја на Википедији који се односе на знања из предмета Увод у књижевност за децу, на Академији васпитачко-медицинских струковних студија, одсека Крушевац и развијање двосмерне сарадње између Викимедије и наставника и студената Академије.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области сарадње са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ институцијама) су:

  • Културно наслеђе Србије је пројекат чија је идеја успостављање сарадње са институцијама културе и институцијама од значаја за развој културне свести које се налазе на територији Србије. Остваривањем сарадњи би се постигла дигитализација и ослобађање садржаја културно-историјског наслеђа, који се налази у њиховом поседу. Осим активности дигитализације и ослобађања садржаја, у плану су активности организовања више уређивачких маратона, у сарадњи са невладиним организацијама. 
  • Пројектом Вики-библиотекар успоставља се сарадња са различитим институцијама културе из различитих градова и општина у Србији. Они излазе из анонимности тако што институције постају видљиве на Википедији, као и њихови богати културни и образовни садржаји. Ширењем сарадње у различитим крајевима Србије се уравнотежује садржај који се поставља на Википедију на српском. ГЛАМ институције, које учествују у пројекту, ослобађају разгледнице, фотографије и дигитализовану грађу од значаја за те крајеве и шире, а тиме се обогаћује не само Викимедијина остава већ и културна заоставштина Србије. Ослобођен садржај је могуће користити за даља истраживања и ширење значаја културног блага.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области подстицања волонтеризма и повећање разноликости су:

  • Остваривање културних, образовних и духовних веза са Белорусијом – Пројекат обухвата превод и постављање чланака на Википедији о истакнутим Белорусима. Између осталог, део биографија биће посвећен женама које су оставиле свој траг у науци и култури Белорусије или оствариле везе са Србијом. Осим тога, део садржаја ће представити историјату белоруских градова и природних лепота. Овај пројекат има за циљ истицање веза између Белорусије и Србије.
  • Скривени свет планина Србије – Основни циљ јесте увећање слободног садржаја на Википедији о инсектима који насељавају планине Србије. Појединачне групе инсеката (дневни лептири и стрижибубе) су до сада добро обрађени и присутни на Википедији, а постоје и бројне фотографије на Викимедијиној остави. Међутим, поменуте групе представљају најатрактивније групе и само мали део читаве инсекатске фауне. Циљ је да се реализацијом овог пројекта промовишу и инсекте који нису толико атрактивни и познати јавности а представљају становнике наших планина.
  • ВиХив – ВиХив је пројекат који подстиче волонтирање. У оквиру пројекта планирано је да се одржи обука волонтера и волонтерки за писање чланака и уређивање Википедије и Викизворника. По завршетку обуке волонтери и волонтерке би били самостално уз подршку едукатора и едукаторки који су држали обуку за писање чланака напишу и објаве на Википедији по један чланак који ће се тицати Хива, сиде, дискриминације особа које су инфициране вирусом ХИВ или оболелих од сиде или о болестима зависности.
  • Живи свет Срема на клик од нас – Пројекат обухвата обилазак и прикупљање материјала из резервата Засавица. У активности ће бити укључене биолошке секције 7 основних школа у Сремској Митровици.
  • Драгачевски епитафи – Предлог пројекта „Драгачевски епитафи“ односи на проучавање и онлајн промоцију материјалног и нематеријалног културног наслеђа Србије, чинећи логички наставак пројекта „Надгробни споменици и крајпуташи“ реализованог од стране Викимедије Србије у периоду 2017-2020. Дигитализацијом драгачевских епитафа чији су преписи у највећој мери извршени у периоду 1970-1990. година и њиховим онлајн објављивањем, пројекат у великој мери доприноси повећању доступности културно-историјског садржаја на интернету. Фокус је на квалитету садржаја, његовој релевантности и енциклопедијском значају.
  • Стоп маргинализацији! Више садржаја о женама и маргинализованим групама! је још један од пројеката који припада области повећања различитости и повећање садржаја о осетљивим групама. Активности обухватају онлајн обуку за нове уреднике, анализу досадашњег садржаја о женама, родним категоријама и осетљивим групама, креирање садржаја о женама и другим родним категоријама, креирање садржаја о осетљивим групама, онлајн састанак са припадницима невладиних организација који раде са женама и осетљивим групама о томе како користити Вики садржаје у својим кампањама, промоцијама и едукацијама, као и онлајн промоцију.

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 


Напомена о ауторским правима: Wikimedia logo family complete-2013.svg, обрађено од стране PiRSquared17, Rillke, e.a. са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *