Уређивачки маратон – Вики воли прајд 2020

Викимедија Србије, у сарадњи са Организационим одбором Београд прајда, по четврти пут организује уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на српском језику на теме права ЛГБТ+ особа, личности, организација, кинематографије и свих других тема које подржавају људске слободе, права и различитости. Маратон ће трајати током читаве Недеље поноса која се ове године обележава од 14. до 20. септембра.

Викимедијин покрет широм света води се основном мисијом да сви људи на свету имају приступ слободном знању. Милиони добровољаца широм планете доприносе повећању садржаја на више од 300 језичких верзија Википедије и другим вики пројектима, како самосталним доприносом уређивања, тако и кроз пројекте Задужбине, огранака и корисничких група. Један од таквих пројеката је и Вики воли прајд (Wiki Loves Pride), глобална кампања са циљем повећања садржаја о ЛГБТ+ темама на бројним Вики пројектима.

Сходно глобалној акцији, али и као подршка равноправности, различитости и поштовању људских права, Викимедија Србије позива уреднике Википедије (и све оне који то желе да постану), волонтере и све друге заинтересоване да допринесу повећању садржаја овим темама на Википедији на српском језику. Такође, позивамо и све ауторе који су фотографисали догађаје од значаја за ЛГБТ+ популацију, а вољни су да те фотографије донирају под слободном лиценцом, да нам се обрате и тиме помогну илустровање чланака.

Због ситуације са вирусом короне (COVID-19), маратон ће се одржати онлајн путем. За учешће у маратону потребно је уписати се на листу учесника у оквиру странице догађаја на Википедији. За особе које немају искуства у уређивању Википедије, а које желе да се придруже нашој акцији, Викимедија Србије је организовала онлајн обуку које ће се одржати 15. септембра са почетком у 12 часова. За обуку се пријавити на мејл kancelarija@vikimedija.org најкасније до 14. септембра.


Аутор: Бојан Цветановић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Wikipride2.png, аутора MargyLDN, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *