#1Lib1Ref кампања уређивања референци спремно улази у 2023. годину!

Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику  #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2023. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци и Википедијини уредници.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије, 15 јануара. Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца у давању свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји уношењем референци и извора. Многе локалне библиотеке широм света се прикључују овој акцији и на тај начин дају свој допринос чинећи Википедију поузданијом. 

Такмичење на нивоу Средње и Источне Европе

Викимедија Србије у сарадњи са Задужбином Викимедија и ове године организује #1Lib1Ref кампању уређивања референци у форми такмичења за земље Средње и Источне Европе. Такмичење ће се одржати на језичком нивоу, а награђивање на локалном и регионалном нивоу. На регионалном нивоу ће уредници са више од 30 референци сваке језичке верзије Википедије добити сертфикате од Задужбине Викимедија, а најбољи учесник целог такмичења ће добити посебан сертификат и могућност да изабере награду са Википедијине продавнице у вредности до 80 америчких долара, док ће друго и треће место добити ваучер у вредности од 60 долара.

Награде на нивоу Википедије на српском језику

На локалном нивоу, 10 најбољих такмичара ће добити сертификате за учешће, а 5 најбољих такмичара ваучере за књиге. Најбољи учесник кампање Википедије на српском језику на територији у оквиру Републике Србије ће добити ваучер за књиге у вредности од 10 хиљада динара, док ће учесници од другог до петог места добити ваучере у вредности од 3 хиљаде динара. На географском нивоу Републике Српске, 5 најбољих такмичара ће добити ваучере у вредности од 50КМ.

Да бисте учествовали, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији и не заборавите да додате ознаке #1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE у опис додатих референци.

Радионице

* Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, Београд

17. јануар 2023. године од 11 до 14 часова

*Онлајн радионица

18. јануар 2023. године у 18 часова преко ЗУМ платформе

Линк: https://us06web.zoom.us/j/82328295736?pwd=a2tDem94Y2ZqNHBwT2FjbC9uczRrUT09

Meeting ID: 823 2829 5736 ; Passcode: 645956

Већ неколико година заредом, Википедија на српском језику остварује сјајне резултате у овој кампањи. Претходне две године, освојила је прво место на светском нивоу, а годинама које су претходиле, освајала је друго и треће место. Уредници Википедије на српском језику су заузимали висока места међу најбољим светским учесницима кампање.

Аутор: Горана Гомирац Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:1Lib1Ref stickers.jpg, аутора Tenniscourtisland, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *