Викимедија Србије прославља Дан Википедије

Викимедија Србије прославиће Дан Википедије, односно дан када Википедија пуни 22 године. Прослава ће се организовати у понедељак, 16. јануара, од 18 часова, у просторијама Викимедије Србије. Позивамо све уреднике и уреднице, партнере и сараднике да нам се придруже.

Највећа онлајн слободна енциклопедија настала је 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, којој су могли доприносити искључиво стручњаци. Данас Википедија изгледа потпуно другачије, уредници и уреднице широм света је слободно уређују, а тренутно постоји на 329 језика. Један је од најпосећенијих сајтова на свету, а сваког месеца Викимедијини пројекти имају преко 10 милиона посета. 

Највећа језичка верзија Википедије је Википедија на енглеском, на којој се сваког дана направи 559 чланака, а месечно има око 6 милиона измена. Тренутно броји 6.600.480 чланака, што је ставља на прво место по количини слободног садржаја. Википедију пишу и обогаћују добровољци широм света, сваким даном заједница волонтера је све већа и већа, а могућност повезивања људи са заједничком мисијом ширења слободног знања све присутнија. Осим повезивања, заједница је радила и на унапређивању пројекта, па су током година уведене уједно и техничке новине, попут Визуелног едитора или програма менторства, али и кодекси понашања како би се волонтери и волонтерке осећали пријатно и како би се поштовала политика пријатељског простора.

Рођендан Википедије се слави широм света, а Викимедија Србије ће га обележити у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14), у понедељак, 16. јануара, од 18 часова. Том приликом обратиће се председник Викимедије Србије, а такође ћемо доделити награду за Википедијанца године, коју већ другу годину заредом добија корисник Садко. Садко се осим писања и допуне чланака, залагао и као администратор и ментор. Учествовао је на такмичењима и акцијама, у улози учесника и организатора. Осим Википедије, активан је и на Википодацима и Викимедијиној остави.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже и пријаве на страни рођендана на Википедији. За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Пријава за рефундацију је обавезна и може се обавити путем формулара


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *