Резултати конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије за 2023. годину

Викимедија Србије објављује коначне резултате конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе, волонтирања, активирања Википедијиних сестринских пројеката, као и подстицања разноликости. Конкурс је трајао од 1. до 30. септембра 2022. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 22, а одобрено је 8 пројеката. Ови пројекти део су годишњег плана Викимедије Србије, који је Задужбина Викимедија званично прихватила. Годишњи план Викимедије Србије доступан је на српском и енглеском језику.

Комисија, коју су чинили Бојан Цветановић, Ђорђе Стакић, Александар Сеферовић и Ивана Маџаревић, је спровела два круга селекције. Након тога Управни одбор је донео одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области образовања (Образовни програм) су:

  • Википодаци о српским романима (проф. др Ранка Станковић) – Циљ пројекта је популаризација српских романа кроз обогаћивање Википодатака. Пројекат ће се реализовати користећи технике и искуство које је стечено претходним пројектом “wikiELTeC – Википодаци о старим српским романима из колекције ELTeC”. Селекција романа ће укључити низ критеријума: добијене награде, превођење на друге језике, као и да ли се налазе у корпусима српског језика СрпКор2013 или СрпКор2021. 

Пројекти који су прихваћени у оквиру области сарадње са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ програм) су:

  • Вики-библиотекар (Оја Кринуловић) – Пројекат је наставак дугогодишње ГЛАМ сарадње у оквиру које су циљеви едукација и умрежавање библиотекара у Србији, а ради коришћења Викимедијиних пројеката у библиотечкој делатности и ширења слободног знања. Међу активностима планиране су радионице уређивања Википедије, дигитализација и објављивање материјала на Википедији и Викимедијиној остави, као и уређивачки маратони.
  • Културно наслеђе Србије (Ђорђе Марковић) – Реализацијом пројектних активности доприноси се унапређењу сарадње са ГЛАМ институцијама, НВО сектором и подстицању волонтирања младих, као и већој визуелној заступљености пројекта Википедија. Идеја пројекта је успостављање сарадње претежно са институцијама културе и осталим институцијама заштите које се налазе на територији Србије (првенствено област Шумадије, Београда и Војводине) и дигитализација и ослобађање садржаја културно-историјског наслеђа које се налази у њиховом поседу.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области подстицања волонтеризма и повећање разноликости су (Програм разноликости):

  • Бисери источне Србије (Дарко Гајић) – Пројекат је замишљен тако да обухвати Зајечарски, Нишавски и део Поморавског управног округа, чијим би се обиласком прикупио материјал и представио географски, економски и туристички потенцијал, као и богато природно, историјско, споменичко и културно наслеђе, нарочито препознато кроз фолклор, народно стваралаштво  и градитељство. Од великог значаја биће представљање културних и образовних установа, удружења, манифестација и појединаца који својим стваралаштвом заслужују страницу на Википедији на српском језику.
  • Разоткривамо стазе завичаја – Источна Србија (Младен Думитрашковић) – Пројектни тим жели да сликом, филмом и причом обогате дигиталне садржаје о Источној Србији, Тимочкој и Неготинској Крајини (Борски и Зајечарски округ) и учине слободнијим и јавнијим информације о природним добрима, културним, историјским, здравственим и еколошком темама. Циљ је да се прикупи, дигитализује и објави значајна културно историјска и документациона грађа из архива, музеја, библиотека и од аутора из поменутих крајева, а истовремено направи значајна мултимедијална грађа која би била слободна за јавно коришћење.
  • КАМЕНЕ КЊИГЕ ПРЕДАКА: надгробни споменици и крајпуташи западне Србије (Бранка Вучићевић Вучковић) – Пројекат обухвата проучавање и промоцију материјалног и нематеријалног културног наслеђа западне Србије, кроз фотографисање и истраживање надгробних споменика и крајпуташа који поседују изразите стилске особености и историјски и литерарно вредне епитафе, на простору Драгачева, рудничког Поморавља и Старог Влаха. Камене књиге предака представљају тематску и територијалну разраду пројекта „Надгробни споменици и крајпуташи“ који Викимедија Србија организује од 2017. године. 
  • Упознавање са светом инсеката (Милан Ђурић) – У оквиру пројекта, тим волонтера радиће на изради нових и допуни постојећих чланака, првенствено о до сада запостављеним групама инсеката – скочибубе и трчуљци. Осим чланака, део пројектних активности биће прикупљање фотографија поменутих инсеката и постављање материјала на Оставу. 
  • Вики Србија – пут културе и образовања (Николина Шепић) – Пројекат ће обухватити посете и обиласке градова на територији Србије са циљем илустровања чланака на Википедији на српском језику којима недостају фотографије и израда нових страница о установама културе (музеји, библиотеке, културни центри..) и установама образовања (школе и високошколске установе). 

Честитамо свим вођама пројеката и њиховим тимовима и желимо вам успешну годину. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *