#1Lib1Ref кампања уређивања референци спремно улази у 2023. годину!

Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику  #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2023. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци и Википедијини уредници.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије, 15 јануара. Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца у давању свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји уношењем референци и извора. Многе локалне библиотеке широм света се прикључују овој акцији и на тај начин дају свој допринос чинећи Википедију поузданијом. 

Такмичење на нивоу Средње и Источне Европе

Викимедија Србије у сарадњи са Задужбином Викимедија и ове године организује #1Lib1Ref кампању уређивања референци у форми такмичења за земље Средње и Источне Европе. Такмичење ће се одржати на језичком нивоу, а награђивање на локалном и регионалном нивоу. На регионалном нивоу ће уредници са више од 30 референци сваке језичке верзије Википедије добити сертфикате од Задужбине Викимедија, а најбољи учесник целог такмичења ће добити посебан сертификат и могућност да изабере награду са Википедијине продавнице у вредности до 80 америчких долара, док ће друго и треће место добити ваучер у вредности од 60 долара.

Награде на нивоу Википедије на српском језику

На локалном нивоу, 10 најбољих такмичара ће добити сертификате за учешће, а 5 најбољих такмичара ваучере за књиге. Најбољи учесник кампање Википедије на српском језику на територији у оквиру Републике Србије ће добити ваучер за књиге у вредности од 10 хиљада динара, док ће учесници од другог до петог места добити ваучере у вредности од 3 хиљаде динара. На географском нивоу Републике Српске, 5 најбољих такмичара ће добити ваучере у вредности од 50КМ.

Да бисте учествовали, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији и не заборавите да додате ознаке #1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE у опис додатих референци.

Радионице

* Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, Београд

17. јануар 2023. године од 11 до 14 часова

*Онлајн радионица

18. јануар 2023. године у 18 часова преко ЗУМ платформе

Линк: https://us06web.zoom.us/j/82328295736?pwd=a2tDem94Y2ZqNHBwT2FjbC9uczRrUT09

Meeting ID: 823 2829 5736 ; Passcode: 645956

Већ неколико година заредом, Википедија на српском језику остварује сјајне резултате у овој кампањи. Претходне две године, освојила је прво место на светском нивоу, а годинама које су претходиле, освајала је друго и треће место. Уредници Википедије на српском језику су заузимали висока места међу најбољим светским учесницима кампање.

Аутор: Горана Гомирац Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:1Lib1Ref stickers.jpg, аутора Tenniscourtisland, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *