Завршен уређивачки маратон поводом Еду Вики недеље

Поводом недеље примене Вики пројеката у настави Викимедија Србије је организовала онлајн уређивачки маратон у циљу израде нових и допуне постојећих чланака у вези с образовањем на Википедији на српском језику. Маратон је одржан од 21. до 25. фебруара 2022. године, учествовало је 8 уредника и уредница Википедије који су написали и допунили 30 чланака. Највећи допринос у виду 10 написаних чланака имала је уредница Nikolina Šepić. Сви учесници ће у знак захвалности за учествовање добити споменицу.

Викимедијин покрет широм света ради на промоцији примене Вики пројеката у настави. У Србији, Википедију је у настави до сада применило више од 70 школа и факултета. Србија је била прва земља у којој је започета пракса увођења Википедије у школско и академско окружење, док се овај пројекат данас реализује широм света. Програм се у Србији реализује од 2005. године, а његово прво помињање је било на семинару Катедре за рачунарство и информатику Математичког факултета.

Само током прошле школске године у пројектима Образовног програма учествовало је више стотина ученика и студената широм Србије. Учесници и студенти су стекли вештине уређивања Википедије, али и критичког размишљања и правилног истраживања извора. Њихов рад доступан је за широко јавност и слободан за коришћење ученицима и студентима који тек пролазе кроз материју. Образовни програм Викимедије Србије се годинама развијао и наставиће да уводи иновације у складу са модерним системом образовања.

Захваљујемо свим учесницима уређивачког маратона.


Аутор: Небојша Ратковић, Викимедија Србије

Илустрација: David Peters of EXBROOK for Wikipedia Education Program

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *