Завршен уређивачки маратон поводом Еду Вики недеље

Поводом недеље примене Вики пројеката у настави Викимедија Србије је организовала онлајн уређивачки маратон у циљу израде нових и допуне постојећих чланака у вези с образовањем на Википедији на српском језику. Маратон је одржан од 21. до 25. фебруара 2022. године, учествовало је 8 уредника и уредница Википедије који су написали и допунили 30 чланака. Највећи допринос у виду 10 написаних чланака имала је уредница Nikolina Šepić. Сви учесници ће у знак захвалности за учествовање добити споменицу.

Викимедијин покрет широм света ради на промоцији примене Вики пројеката у настави. У Србији, Википедију је у настави до сада применило више од 70 школа и факултета. Србија је била прва земља у којој је започета пракса увођења Википедије у школско и академско окружење, док се овај пројекат данас реализује широм света. Програм се у Србији реализује од 2005. године, а његово прво помињање је било на семинару Катедре за рачунарство и информатику Математичког факултета.

Само током прошле школске године у пројектима Образовног програма учествовало је више стотина ученика и студената широм Србије. Учесници и студенти су стекли вештине уређивања Википедије, али и критичког размишљања и правилног истраживања извора. Њихов рад доступан је за широко јавност и слободан за коришћење ученицима и студентима који тек пролазе кроз материју. Образовни програм Викимедије Србије се годинама развијао и наставиће да уводи иновације у складу са модерним системом образовања.

Захваљујемо свим учесницима уређивачког маратона.


Аутор: Небојша Ратковић, Викимедија Србије

Илустрација: David Peters of EXBROOK for Wikipedia Education Program

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *