Почиње ЦЕЕ пролеће 2022

Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују осмо по реду такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 20 заједница из Средње и Источне Европе. 

ЦЕЕ пролеће је међународно такмичење осмишљено на једној од конференција на којој се окупљају Википедијанци и Викимедијанци из Средње и Источне Европе (CEE – Central and Eastern Europe). Овакав модел креиран је у циљу јачања сарадње између различитих заједница, а на основу блиске заједничке историје и културе. Њиме се омогућава уредницима из овог региона да сазнају више о другим земљама и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима. Организује се од 2015. године и једно је од најуспешних такмичења у региону у погледу написаних и допуњених чланака, али и сарадње између огранака и заједница.

На Википедији на српском реализоваће се у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца из Републике Српске. Позивамо све уреднике и уреднице Википедије да се укључе и заједничким снагама раде на повећању слободног садржаја о разноврсним темама у вези са земљама из Средње и Источне Европе (географија, историја, наука, музика, кухиња, спорт…). Заинтересовани се могу пријавити на страни такмичења на Википедији.

Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5 а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Молимо све такмичаре да пре почетка такмичења пажљиво прочитају правила и смернице. Прва три корисника са највише бодова добиће ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Доделићемо и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *