Почиње пета Викигеп кампања на Википедији на српском језику

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске ове године заједно покрећу кампању Викигеп. Први у низу догађаја биће онлајн уређивачки маратон који ће за тему имати знамените жене из различитих области, а трајаће од 5. до 15. марта, обухватајући тако и Међународни дан жена.

Овај уређивачки маратон биће део глобалне акције која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. Осим садржаја о значајним достигнућима и раду жена кроз историју, од великог је значаја да укључење уредница на Википедију и друге Викимедијине пројекте. Тиме би се радило на балансу и бољем колаборативном раду на пројектима. Међународна Викигеп кампања покренута је 2018. године и од тада се реализује у бројним огранцима широм света.

Учесници ће током уређивачког маратона имати слободу избора теме. Све биографије жена које су релевантне за енциклопедију су дозвољене, било да се ради о историјским личностима или модерним припадницама женског рода. У оквиру кампање настоји се искористити предност и видљивост Википедије у циљу представљања утицаја жена у историји. Ово ће бити први догађај од неколико планираних током године. 

Поред писања нових чланака охрабрујемо допуну постојећих, у оквиру којих учесници могу унети нове, проверене референце, али и фотографије жена и њихових дела. Позивају се уредници и уреднице Википедије, активисти и активисткиње, као и сви заинтересовани за тему да допринесу кампањи и тако омогуће већу доступност информација о достигнућима жена из различитих области. Све информације се могу наћи на страни догађаја на Википедији. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *