Поводом Светског дана Рома, Викимедија Србије је, у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба, организовала пети уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома. Догађај ове године је укључивао и унос цитата знаменитих Рома на Викицитатима, као и унос нових и допуну постојећих ставки везаних за Роме и ромску културу на Википодацима.
Овогодишња конференција уредника и уредница Википедије одржаће се 18. и 19. маја, у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у Београду. Осми Викилајв по реду, обухватиће разне теме и актуелности са Википедије, али и утицај развоја алата генеративне вештачке интелигенције на Викимедијине пројекте. Сви заинтересовани уредници и уреднице Википедије, волонтери Викимедије, сарадници и партнери, позвани су да се региструју за догађај и тако увеличају ово окупљање. Регистрација је отворена до 8. маја, 23:59.
Четврту акцију у оквиру пројекта Википројекта Вики акција — придружи се и ти на Википедији на српском језику, покренула је корисница Николина Шепић, а учесници исте позвани су да од 8. до 28. априла 2024. године пишу нове или допуњују постојеће чланке.
Викимедија Србије је током фебруара и марта реализовала конкурс за доделу средстава у циљу реализације пројеката из области слободног знања и културе. Овај конкурс је био посвећен пројектима мањег обима, који имају потенцијал да постану дугорочни и одрживи. Шест пројеката је прихваћено и биће реализовано током ове године.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба и ове године организује међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома. Маратон ће трајати од 1. до 15. априла. Током овог периода уредници и уреднице могу писати о темама које се односе на идентитет, историју, културу, језик и права Рома. Сви заинтересовани могу да се пријаве за учешће на страници маратона на Википедији.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске, Аутономним женским центром, FemPlatz-ом и Центром за женске студије, и уз подршку BeFem-a, поводом Међународног дана жена и ове године организовалe су уређивачки маратон а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Током маратона који је трајао од 7. до 15. марта, написано је 47 чланака о женама.
Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују јубиларно десето по реду такмичење, ЦЕЕ пролеће, у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 25 заједница из Средње и Источне Европе.
Викимедија Србије отвара позив за учешће на осмој Викилајв конференцији која ће се одржати 18. и 19. маја 2024, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Уколико сте заинтересовани да будете део конференције као учесник, предавач и/или волонтер, позивамо вас да се пријавите до 15. априла и уђете у избор за добијање стипендије која покрива трошкове пута, смештаја и хране.
У свету Википедије, где се дељење знања сматра темељем онлајн образовања, пројекат Вики помоћник представља иновативну иницијативу Викимедије Србије која пружа корисницима подршку за лакше писање и уређивање чланака на Википедији на српском језику. Кроз овај пројекат, корисници могу контактирати Вики помоћника који ће им пружити обуку и помоћ да на једноставан начин створе и унапреде чланке.
Поводом Међународног дана жена, Викимедија Србије, у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске, Аутономним женским центром, FemPlatz-ом и Центром за женске студије и уз подршку BeFem-a, покрећe седму Викигеп кампању и тим поводом организује уређивачки маратон. Маратон ће започети догађајем који ће се одржати у четвртак 7. марта у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра, у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у Добрињској улици бр. 11 од 12 часова.
Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) довела је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији. Укупно 27 уредникa Википедије на српском језику унело је чак 11.984 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету!
Викимедија Србије организује прославу 21 године постојања Википедије на српском језику у понедељак, 19. фебруара, од 18 часова. Рођендан обележава не само постојање пројекта, већ и онлајн заједнице која волонтерским радом свакодневно доприноси ширењу слободног знања на интернету.
Викимедија Србије је одржала 41. пројекат Википедијанац стажиста! У сарадњи са Народним музејом Краљева реализован је пројекат од 1. октобра до 31. децембра. Током овог стажирања, дигитализоване су бројне датотеке значајне за историју, како самог Краљева, тако и света, па су сада доступни документи и фотографије из Другог светског рата, али и фотографије Краљева и знаменитих личности и уметничка дела. На Википедији на српском су писани и допуњавани чланци о овим темама.
Викимедија Србије и ове године расписује конкурс за доделу средстава у циљу реализације пројеката из области слободног знања и културе. Овај конкурс је посвећен пројектима мањег обима, са горњом границом тражених средстава од 500 евра, а који имају потенцијал да постану дугорочни и одрживи. Рок за пријаве је до 22. фебруара 2024. године.
Викимедија Србије је одржала јубиларни четрдесети пројекат Википедијанац стажиста! У сарадњи са Удружењем ликовних уметника Србије реализован је пројекат од 1. октобра до 31. децембра. Током овог стажирања, дигитализовани су каталози Удружења и постављени на Викимедијину оставу. На Википедији на српском језику је написано чак 338 нових чланака, што чини највећи број написаних чланака током овог пројекта.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije