Анкета за испитивање родне равноправности на Википедији

Викимедија Србије покреће анкету за испитивање родне равноправности на Википедији у циљу истраживања положаја жена на Википедији, њиховом ангажовању на уређивању и садржају о женама. Упитник је могуће попунити до 25. октобра 2020, а намењен је како за уреднике и уреднице тако и за оне који уживају читајући чланке на Википедији.

Студија о родној структури из 2009. године утврдила је да је на Википедији заступљено само 13% уредница, а тај проценат се чак смањио на 9% у 2011. Бивша извршна директорка Викимедија Задужбине наводи девет разлога зашто је приметан овакав дисбаланс у глобалној заједници Википедије: 1.) слабо корисничко искуство у Википедијином интерфејсу за уређивање; 2.) недостатак слободног времена жена; 3.) недостатак самопоуздања жена; 4.) аверзија жена према сукобу и неспремност да учествују у дугим уређивачким ратовима; 5.) веровање да ће њихов допринос бити поништен или обрисан; 6.) неки сматрају да је укупна атмосфера на Википедији мизогинистичка; 7.) култура на Википедији је сексуална, па је жене доживљавају непријатном; 8.) обраћање у мушком роду није примерено на језицима који имају различите граматичке облике за различите полове и 9.) постоје мање могућности за социјалне односе и тон добродошлице у поређењу са другим веб локацијама.

Истраживање почетком 2020. године је показало да на Википедији на српском језику има 35.410 чланака о мушкарцима, док је тај број много мањи када су у питању биографије жена — 8.303. Ако упоредимо статистике из јуна 2016, када је проценат заступљености биографија жена у односу на биографије мушкараца био ~17.7%, може се увидети да је однос позитивно промењен за 1,29%. 

Како би поправила ова дисбаланс, Викимедија Србије је још 2014. године започела пројекат ФемВики са циљем да се, са једне стране, подстакну жене на уређивање Википедије, а са друге стране да се допринесе квалитету и квантитету чланака на тему феминистичке и родне терминологије и биографија жена. Пројекат су следиле бројне активности попут уређивачких маратона, радионица и такмичења на тему знаменитих жена из различитих области, али и учешће у глобалној Викигеп кампањи. Будући да ће организација наставити да се бави овом темом, као и да је ово део стратешких усмерења, покренули смо анкету чији би резултати требало да прикажу тренутно стање на Википедији на српском по питању уредница и садржаја о женама како бисмо проверили тренутно стање у нашој заједници, а позивамо и заједнице из региона да ураде исто. Анкета се налази на овом линку и могуће је попунити до 25. октобра 2020. Резултати ће бити јавни и подељени са заједницом. Они ће служити за сагледавање тренутног стања, планирање будућих акција и пројеката ове тематике, као и за научне радове. 


Аутор: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Online Survey Icon or logo.svg, аутора Tungilik, под CC0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *