99 чланака о нематеријалном културном наслеђу!

Вики воли нематеријално културно наслеђе кампања је завршена на Википедији на српском језику сјајним резултатом! Ова кампања је глобалног карактера и организује се широм света поводом обележавања 20. година од доношења Конвенције за заштиту нематеријалног културног наслеђа УНЕСКО-а.

Нематеријално културно наслеђе представља значајан и нераскидив део нашег културног и историјског богатства. Онo обухвата различите аспекте живота и традиције које су непрекидно преносиле генерације и доприносиле обликовању идентитета друштва. Нематеријално културно наслеђе се очитава у многим областима, укључујући традиционалне начине израде ручних радова, народне инструменте, обредне и фолклорне песме, религиозне и сватовне обичаје, културну гастрономију и традиционална јела која одражавају културне аспекте и историју неког региона.

Током трајања ове кампање на Википедији на српском језику, учесници су написали чак 99 чланака о нематеријалном културном наслеђу. Неке од тема чланака су обухватале традицију и обичаје, традиционалну гастрономију, народна веровања и религиозне традиције, разноразне рукотворине, занимљиви национални обреде, као и места и организације од културног значаја.

Три највреднија уредника ове кампање, Gzanag, Nikolina Šepić и Sadko, добиће ваучере за књиге у вредности од по две хиљаде динара. Посебно бисмо желели да истакнемо уложени труд ових уредника, као и уреднице под корисничким именом Ljiljana Sundać на написаном великом броју чланака, али и свим осталим уредницима на доприносу у очувању нематеријалном културног наслеђа, како Србије, тако и целог света.

Напомена о ауторским правима: Горана Гомирац, Викимедија Србије
File:Wiki Loves Living Heritage banner.png аутора Susannaanas под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 лиценцом

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *