99 чланака о нематеријалном културном наслеђу!

Вики воли нематеријално културно наслеђе кампања је завршена на Википедији на српском језику сјајним резултатом! Ова кампања је глобалног карактера и организује се широм света поводом обележавања 20. година од доношења Конвенције за заштиту нематеријалног културног наслеђа УНЕСКО-а.

Нематеријално културно наслеђе представља значајан и нераскидив део нашег културног и историјског богатства. Онo обухвата различите аспекте живота и традиције које су непрекидно преносиле генерације и доприносиле обликовању идентитета друштва. Нематеријално културно наслеђе се очитава у многим областима, укључујући традиционалне начине израде ручних радова, народне инструменте, обредне и фолклорне песме, религиозне и сватовне обичаје, културну гастрономију и традиционална јела која одражавају културне аспекте и историју неког региона.

Током трајања ове кампање на Википедији на српском језику, учесници су написали чак 99 чланака о нематеријалном културном наслеђу. Неке од тема чланака су обухватале традицију и обичаје, традиционалну гастрономију, народна веровања и религиозне традиције, разноразне рукотворине, занимљиви национални обреде, као и места и организације од културног значаја.

Три највреднија уредника ове кампање, Gzanag, Nikolina Šepić и Sadko, добиће ваучере за књиге у вредности од по две хиљаде динара. Посебно бисмо желели да истакнемо уложени труд ових уредника, као и уреднице под корисничким именом Ljiljana Sundać на написаном великом броју чланака, али и свим осталим уредницима на доприносу у очувању нематеријалном културног наслеђа, како Србије, тако и целог света.

Напомена о ауторским правима: Горана Гомирац, Викимедија Србије
File:Wiki Loves Living Heritage banner.png аутора Susannaanas под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 лиценцом

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *