Прослава 20 година постајања Википедије

У петак, 15. јануара Википедија ће обележити 20 година постојања. Овај датум познат је и као Wikipedia Day и славе га уредници широм света. Позивамо вас да нам се придружите у онлајн прослави!

Википедија на енглеском је оформљена као пројекат подршке Нупедији, енциклопедији коју су могли само стручњаци да уређују, 15. јануара 2001. године. Убрзо, Википедија је постала енциклопедија коју су сви могли да уређују и већ до краја године је имала близу 20.000 чланака. Данас, Википедија на енглеском броји 6,223,791 чланака, а тај број се из минута у минут повећава. Будући да се у многим огранцима и заједницама слави дан Creative Commons лиценци, као и дан јавног домена, можемо слободно рећи да је јануар месец слободног знања

На почетку прославе ће се обратити председник Викимедије Србије, након чега ћемо представити кратку историју Википедије, занимљиве и веома значајне статистичке податке, потом ћемо доделити награду Википедијанцу године и представити нове сарадње. На самом крају нас чека кратка кратка онлајн игра, а у 20 часова ћемо имати могућност да се прикључимо и глобалној прослави рођендана.

За присуство прослави је потребно да се упишете на страници догађаја на Википедији, а подаци за приступ су:

  • Линк за улазак: https://zoom.us/j/95812343521?pwd=SnFaNnJkVTlGQ2lqUTIrVk5hU05CZz09
  • Meeting ID: 958 1234 3521
  • Passcode: 701327

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

File:Wikipedia 20 animated cake.gif, аутора Wikimedia Foundation под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International лиценцом на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Викимедија Србије слави 16 година рада
Шта се крије у Народној библиотеци Пирот?
Викимедија Србије организује тренинг комуникацијe

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *