1Либ1Реф кампања уређивања референци и ове године на Википедији!

Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику  #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2024. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци и Википедијини уредници.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије, 15 јануара. Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца у давању свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји уношењем референци и извора. Многе локалне библиотеке широм света се прикључују овој акцији и на тај начин дају свој допринос чинећи Википедију поузданијом. Викимедија Србије је у сарадњи са Задужбином Викимедија глобални координатор кампање од 2024. године.

Такмичење на нивоу Средње и Источне Европе

Викимедија Србије у сарадњи са Задужбином Викимедија и ове године организује #1Lib1Ref кампању уређивања референци у форми такмичења за земље Средње и Источне Европе. Такмичење ће се одржати на језичком нивоу, а награђивање на локалном и регионалном нивоу. На регионалном нивоу ће уредници са више од 30 референци сваке језичке верзије Википедије добити сертфикате од Задужбине Викимедија.

Да бисте учествовали, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији и не заборавите да додате ознаке #1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE у опис додатих референци.

Награде на нивоу Википедије на српском језику

  • На локалном нивоу, 10 најбољих такмичара ће добити сертификате за учешће, а 5 најбољих такмичара ваучере за књиге. Најбољи учесник кампање Википедије на српском језику на територији у оквиру Републике Србије ће добити ваучер за књиге у вредности од 10 хиљада динара, док ће учесници од другог до петог места добити ваучере у вредности од 3 хиљаде динара.
  • На географском нивоу Републике Српске, 3 најбољa такмичара ће добити ваучере у вредности од 100КМ.
  • На нивоу Средње и Источне Европе најбољи учесник целог такмичења ће добити посебан сертификат и могућност да изабере награду са Википедијине продавнице у вредности до 80 америчких долара, док ће друго и треће место добити ваучер у вредности од 50 долара.

Већ неколико година заредом, Википедија на српском језику остварује сјајне резултате у овој кампањи. Претходне три године, освојила је прво место на светском нивоу, а годинама које су претходиле, освајала је друго и треће место. Уредници Википедије на српском језику су заузимали висока места међу најбољим светским учесницима кампање.

Аутор: Горана Гомирац Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:1Lib1Ref stickers.jpg, аутора Tenniscourtisland, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *