Шта се налази у Историјском архиву Неготина?

Викимедија Србије је у сарадњи са Историјским архивом Неготина током августа реализовала пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овом пројекту, написано је 15 нових чланака, 10 је допуњено, док је 88 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 200 датотека, од којих су три књиге са укупно 426 страна дигитализованог садржаја!

Историјски архив Неготин је основан 1950. године под називом Градска државна архива у Неготину и до 1996. године је мењао неколико назива, док је 1996. године усталио назив какав има и данас и постао надлежан за Неготин, Кладово, Мајданпек и Бор. Поред архивских послова, познат је по организацији бројних изложби и догађаја са циљем повећања видљивости културног и историјског наслеђа неготинског краја.

Википедијанац стажиста, Сузана Михајловић Јовановић, је током овог пројекта написала 15 нових чланака, допунила 10 и илустровала њих 88. На Викимедијину оставу је постављено 200 датотека. Међу овим датотекама се налази и три књиге и преко 400 дигитализованих страна садржаја. Овим садржајем се пружа уникатан увид у предратни период, историјски односе Србије и Бугарске, фотографије бројних партизана и знаменитих личности неготинског краја, као и многобројни акти.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  1. File:Iz rata, Zapisi Mil. Pavlovića.pdf, аутора Mil. Pavlović, у јавном добру.
  2. File:Porodica Mokranjac 1905.jpg, непознатог аутора, у јавном добру.
  3. File:Josip Broz Tito, Prva poseta Negotinu 17.jpg, непознатог аутора, у јавном добру.
  4. File:Demonstracije 27. marta 1941. u Negotinu 02.jpg, непознатог аутора, у јавном добру.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *