Хајде да заједно пишемо о менталном здрављу!

Викимедија Србије по други пут организује уређивачки маратон поводом Светског дана менталног здравља у сарадњи са институтом Психополис и уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије. Уређивачки маратон биће одржан симболично на Међународни дан менталног здравља, 10. октобра у канцеларији Викимедије Србије. Маратон ће трајати од 10 до 20 часова и можете му се прикључити у било ком тренутку у датом временском периоду. Након овог догађаја, уредници ће моћи да наставе са писањем и допуњавањем чланака, онлајн, до 16. октобра. 

Тема менталног здравља је веома важна, али се нажалост и даље не говори у довољној мери о њој, а неретко представља и табу. Циљ ове акције је да се, ослањајући се на видљивост и доступност садржаја на Википедији, подигне свест о менталном здрављу у нашем друштву. Ова акција је усмерена и на сузбијање стигме према људима који се суочавају са проблемима у менталном здрављу ширењем слободног знања. Демистификовањем појмова из психотерапије доприноси се и нормализацији саветовања која су сада доступнија него раније.

У оквиру маратона фокус ће бити на писању нових и допуњавању постојећих чланака на тему менталног здравља, бројних појмова из психологије, различитих психолошких модалитета, менталних поремећаја и организација које се баве пружањем подршке, као и филмова, серија и књига које се баве датом тематиком.

Позивамо уреднике и уреднице Википедије, активисте и активисткиње, као и све заинтересоване за тему да допринесу маратону и тако омогуће већу доступност информација о менталном здрављу. Будући да су места 10. октобра ограничена, неопходно је да се заинтересовани пријаве за учешће путем мејл адресе kancelarija@vikimedija.org. Пожељно је да сви они који желе да учествују у маратону уживо понесу своје лаптопове. Викимедија Србије има неколико лаптопова на располагању, али је неопходно да се унапред јавите ако су вам исти потребни. Викимедија Србије може покрити путне трошкове за све оне који нису из Београда, али је такође неопходна пријава. За учешће у маратону, било уживо, било онлајн, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији.

Психополис, као партнерска организација, обезбедио је и ове године 5 књига као награде за највредније учеснике и учеснице.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *