Завршен је уређивачки маратон поводом Светског дана менталног здравља!

Викимедија Србије је по други пут организовала уређивачки маратон о менталном здрављу. Маратон је отпочео симболично на Светски дан менталног здравља, 10. октобра, а уредници и уреднице су писали нове и допуњавали постојеће чланке до 16. октобра. Овај догађај је имао подршку института Психополис и Савеза друштава психотерапеута Србије

Уредници и уреднице су током маратона писали нове и допуњавали постојеће чланке на тему менталног здравља, бројних појмова из психологије, различитих психолошких модалитета, менталних поремећаја и организација које се баве пружањем подршке, као и филмова, серија и књига које се баве датом тематиком. Циљ ове акције је био да се, ослањајући се на видљивост и доступност садржаја на Википедији, подигне свест о менталном здрављу у нашем друштву. Маратон је такође био усмерен и на активан допринос сузбијању стигме према људима који се суочавају са проблемима у менталном здрављу ширењем слободног знања.

Заједница уредника и уредница на Википедији на српском језику је показала да је тема менталног здравља и те како важна. Током маратона 10 учесника и учесница је написало 44 нових, док је 4 чланка допуњено. Највећи допринос маратону су пружиле Николина Шепић и Жана Гњатовић и оне су написале преко 10 чланака.

Статистички подаци Светске здравствене организације из 2002. године указују да 154 милиона људи у свету пати од депресије или се суочавају са проблемима у менталном здрављу, али посете организацијама које се баве пружањем подршке и даље код многих представља табу тему, верује се да је срамота обратити се за помоћ. Сматрам да је уређивачки маратон баш због тога од изузетног значаја јер подиже свест о проблемима менталног здравља, циљ је сузбијање предрасуда. Изузетно ми је драго да сам и ове године имала прилику да учествујем у маратону и да пишем о овако важној теми. Психологија је још увек недовољно покривена на Википедији што указује на додатан значај ове акције. Позивам овом приликом друге уреднике или све заинтересоване да се придруже у овом важном послу и да се посветимо писању чланака и након завршетка маратона јер је ова тема увек актуелна и тиче се свих нас.

Николина Шепић 

Уредница на Википедији на српском језику

Институт Психополис је као партнерска организације обезбедио награде у виду књига за 5 најактивнијих уредника и уредница. 

Захваљујући заједничким напорима Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о важним темама које се односе на ментално здравље и које заслужују да буду видљиве и да знање о њима буде слободно и лако доступно свима. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *