Хајде да заједно пишемо о избегличкој кризи!

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва – ИДЕАС по други пут организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће симболично почети 20. јуна, на Светски дан избеглица, а уредници и уреднице ће моћи да пишу и допуњавају чланке на Википедији на српском језику до 30. јуна. 

Нажалост, избегличка криза је већ дужни низ година веома актуелан феномен. Милиони и милиони људи били су, или су и даље принуђени да напусте своје домове и крену на пут ка непознатом. Избеглице се на свом путу не сусрећу само са предрасудама и дискриминацијом, већ и са различитим видовима насиља које има најдрастичније последице управо на најугроженије, а то су жене и деца.

Википедија је један од најчешће коришћених ресурса на свету за добијање жељених информација. Ослањајући се управо на видљивост, доступност и моћ Википедије да допре до великог броја људи, циљ нам је да допринесемо ширењу слободног знања о избегличкој кризи и различитим изазовима и проблемима са којима се избеглице сусрећу на свом путу. Јавност и даље није у довољној мери упозната са овим темама, те желимо да кроз ову акцију ту ситуацију променимо. 

Током маратона фокус ће бити на темама које се односе на избегличку кризу. Између осталог, писаће се о правима избеглица, избегличким кризама у различитим државама, филмовима и књигама које се баве овом тематиком. знаменитим личностима које су се сусреле са избеглиштвом. Ширењем слободног знања о овим темама желимо да дамо свој допринос смањењу социјалне дистанце према избеглицама, као и сузбијању ксенофобије и дискриминације која према њима постоји. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним информацијама, додатним поузданим референцама или илустровати релевантним фотографијама. 

Позивамо уреднике и уреднице Википедије, активисте и активисткиње, као и све заинтересоване за тему да допринесу маратону и тако омогуће већу доступност информација о избегличкој кризи. Како бисте учестовали у овој акцији, потребно је да се пријавите на страни догађаја на Википедији, а на њој можете сазнати и више информација о самом догађају. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица је међународног карактера и има подршку заједница уредника и уредница на Википедијама на македонском, грчком, турском, мађарском, бошњачком и хрватском језику.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *