Конференција лидера Образовног програма Википедије у Београду

Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организовала је највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Од 26. до 28. маја, у Хотелу М, преко 100 преставника Викимедијиних заједница који се баве образовним пројектима, окупили су са циљем размене знања и искуства, али и јачања међусобне сарадње.

Догађај су отворили Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља, Шани Евенштајн Сигалов, потпредседница управног одбора Задужбине Викимедија, Лијана Дејвис, председница корисничке групе Википедија и образовање и Ивана Маџаревић, извршна директорка Викимедије Србије. Сам програм је био подељен на три дела и обухватао је предавања, али и дискусије, округле столове и радионице. Први део је био фокусиран на дељење и усвајање знања по питању успешних модела сарадњи које су други Викимедијини огранци реализовали и на начин примене у другим земљама. Други део тицао се будућности Образовног програма, а нарочито имајући у виду развој вештачке интелигенције, док је трећи био усмерен на умрежавање људи са истом мисијом. 

Први образовни пројекат који је укључивао Википедију, покренут је управо у Србији, а подразумевао је писање семинарских радова на овој слободној енциклопедији. Такав модел примењује се и данас, а у заједничкој сарадњи са школама и факултетима активно се ради на развијању уређивачких вештина, али и критичког размишљања код младих. Пројекат је произвео сјајне резултате, па је тако примењен широм света. 

Еду Вики конференција била је платформа на којој су се окупили сви они који су годинама развијали овај програм, а у погледу имплементације Викимедијиних пројеката у образовању. Осим што су представљени конкретни пројекти попут обогаћивања чланака на Википедији педагошким видеима, онлајн курсева, кампова, увођења Википедије у школске курикулуме и слично, предавачи су дискутовали о утицају развоја вештачке интелигенције на пројекте и томе како правилно уложити ресурсе како би пројекти остали релевантни. Подељени су и резултати истраживања  који показују на који начин Викимедијини пројекти утичу на информациону писменост, што дугорочно доводи до повећавања капацитета људи да постану ангажовани, вешти и информисани грађани. Многе сесије представиле су одржива и значајна партнерства са образовним институцијама, која омогућавају већи утицај како на друштво, тако и на појединце. Све наведено и многе друге теме у складу су са стратешким циљевима покрета, о чему су учесници такође имали прилику да чују. 

„Било је дивно окупити толико лидера у образовању на једном месту, нарочито имајући у виду колико је изазовно било остати кохезивна образовна заједница у доба пандемије. Велико је задовољство видети вође програма како уче једни од других, планирају сарадњу и стварају трајне везе које ће нам помоћи да заједно развијемо образовни кутак Викимедијиног покрета. Чврсто верујем да су Викимедија и образовање одговор на многе планиране циљеве стратегије покрета, а ова конференција нам је омогућила да се окупимо као заједница како бисмо заједно радили на остварењу наше визије.”

Лијана Дејвис, председница корисничке групе Википедија и образовање


„Мој главни циљ на Еду Вики конференцији био је да представим пројекат Викивајбранс међу полазницима. Али за мене је најпријатнија ствар на овом догађају била лично упознавање људи који су се годинама састајали онлајн. У четвртак увече сам седео у лобију хотела и била је то као журка са свима који су се придружили догађају и поздрављали се. Када смо се растајали, сви су се грлили да се поздраве, чак и ако то није нормално у њиховим културама. Та опуштена атмосфера је оно што би Викимедијин покрет требало да гаји. Сада, хајде да учинимо све те разговоре плодоносним са новим програмима који повезују удаљене заједнице.”

Франческ Форт, члан организационог тима пројеката Викивајбранс


„Ову конференцију корисничка група Википедија и образовање осмислила је још 2019. године и планови да се одржи у Београду датирају од тада. Корона нас је спречила да ту конференцију одржимо пре три године, али сада смо у томе успели и мислим да се сви слажу у томе да је и сама конференција успешно организована. Кроз мноштво тема, формалних и неформалних окупљања, три дана смо се фокусирали на то да стотинак учесника широм света може да дискутује о томе како Викимедијини пројекти треба да изгледају у образовном окружењу, а већина учесника је напустила Београд са доста идеја, нових познанстава и инспирације за нове пројекте.”

Филип Маљковић, члан корисничке групе Википедија и образовање и члан Управног одбора Викимедије Србије


„Конференција је била одлична прилика да представим искуство из Марока поводом пројекта Reading Wikipedia in Classroom и да учествујем у дискусији о будућности образовних пројеката. Заједно смо радили на јачању наше мреже, на грађењу пројеката и то је био извор енергије и мотивације да наставимо даље и да радимо боље, за бољи свет. Желео бих да се захвалим тиму Викимедије Србије на свему, на професионалној организацији и дружењу.” 

Брахим Фараџи, координатор Образовног програма корисничке групе Викимедија Мароко


Све сесије доступне су на Јутјуб каналу, као и на Викимедијиној остави, а за оне који желе да се укључе у образовни програм, препорука је коришћење месечника у коме се представљају бројне активности афилијација. 

Одговори учесника конференције на питање како виде Еду Вики заједницу

Организатори се захваљују свим учесницима који су допринели разговорима, изнели идеје и поштовали Политику пријатељског простора, као и спонзорима без којих догађај не би био могућ (Задужбина Викимедија, Викимедија Швајцарске, корисничка група Википедија и образовање, корисничка група Вики покрет Бразил, корисничка група Викимедија Нигерије, Викимедија Јерменије и енциклопедија за децу Клексикон).


Аутори: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: 

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *