Проглашени су победници ЦЕЕ Пролећа 2023.

Завршено је још једно такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе, ЦЕЕ Пролеће. Ово такмичење је реализовано у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца Републике Српске и током њега је написан и допуњен 731 чланак. У периоду од два и по месеца, колико је такмичење трајало, 16 уредника и уредница је на Википедију на српском језику унело преко 19 милиона бајтова. Победник такмичења је Sadko, друго место заузела је Ljiljana Sundać, док је трећу награду добио Zlockolicki.

ЦЕЕ Пролеће је међународно такмичење у писању и допуњавању чланака како о земљама Средње и Источне Европе, тако и о свим темама из ових земаља – историји, географији, глуми, музици, књижевности, спорту, кухињи и сл. Овакав модел осмишљен је у циљу јачања сарадње између различитих заједница, а на основу блиске заједничке историје и културе. На овај начин се пружа прилика уредницима и уредницама из овог региона да сазнају више о другим земљама и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима. Организује се од 2015. године и једно је од најуспешнијих такмичења у региону у погледу написаних и допуњених чланака, али и сарадње између огранака и заједница.

ЦЕЕ Пролеће 2023. је на Википедији на српском језику реализовано од 21. марта до 31. маја. Током овог периода тринаест уредника и уредница је учестовало у надметању, док је троје подржало такмичење пишући чланке који нису били оцењени. У оквиру такмичења је написано 542 чланка, док је 189 допуњено. Унето је укупно 19.062.665 бајтова, те су постигнути резултати који су знато бољи од претходних година.

Победу на такмичењу однео је уредник Sadko, који је написао 251 чланак и унео 7.587.163 бајтова, што уједно представља најбољи резултат од када се такмичење организује на Википедији на српском језику. На овај начин, он је освојио ваучер од 20.000 РСД за куповину технике. Друго место је заузела уредница Ljiljana Sundać и тиме је освојила ваучер од 10.000 РСД за куповину технике, док је уредник Zlockolicki освоји треће место и ваучер од 5.000 РСД. Поред тога, додељене су и две додатне награде у виду ваучера од 2.000 РСД за куповину књига, које су добиле уреднице Vilena66 и EmiliaITČA

У писању и допуњавању чланака могли су да учествују сви регистровани корисници Википедије. За такмичење су се пријављивали на страни на Википедији, док су чланке уносили у евиденцију. Након истека такмичења, чланови жирија су додељивали оцене од 0 до 5, које су се множиле са бројем унетих бајтова. Жири су чинили искусни уредници Википедије: Aca, Боки и Macek187.

Честитамо победницима и захваљујемо се свим такмичарима на учешћу, као и члановима жирија који су оцењивали чланке! За наредна такмичења пратите страну на Википедији.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Напомена о ауторском праву: CEE Spring Logo CEE.png, аутора Aktrona, под cc by-3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *