Уређивачки маратон у сарадњи са Српском академијом наука и уметности

Викимедија Србије у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о култури, историји, знаменитим академицима, наградама и важним догађајима. Уређивачки маратон траје од 25. марта до 1. априла 2022. године.

За учешће у маратону потребно је уписати се на списак учесника. На страници догађаја на Википедији, можете видети предложен списак чланака, као и литературу коју можете користити. Особе које немају искуства у уређивању Википедије могу прочитати упутство о уређивању Википедију помоћу визуелног уређивача или видео-туторијале за уређивање Википедије помоћу уређивача изворног кода. За сва додатна питања можете послати имејл на gorana.gomirac@vikimedija.org.

Српска академија наука и уметности, као највиша научна и уметничка установа у Србији, од 1848. године заузима јако важну улогу у друштву Србије, али и целог света. Прве академике именовао је Краљ Милан, давне 1887. године, међу којима су били и чувени Јосиф Панчић, Стојан Новаковић, Матија Бан, а касније и многи други. Данас, САНУ има осам одељења у којима се одвија важан научно-истраживачки рад, док се у саставу налази огранак у Новом Саду, центри у Крагујевцу и Нишу, Галерија и Архив Српске академије наука и уметности.

Тренутно је у току и пројекат Википедијанац стажиста у Српској академији наука и уметности, где се врши дигитализација садржаја и писање чланака на Википедији на српском језику. Захваљујући овом пројекту, сада можете видети видео аутобиографије појединих академика, библиографије, као и занимљиве фотографије попут фотографије ордена Светог Саве I степена додељеног Милану Јовановићу Батуту или детаље из Куманичког четворојеванђеља.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Serbian Academy of Sciences and Arts, Knez Mihailova (13810271995).jpg, аутора Jorge Láscar, под Creative Commons Ауторство 2.0 лиценцом на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *