Завршен Викигеп уређивачки маратон

У периоду од 5. до 15. марта 2022. године Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске су у сарадњи са Викимедијом Шведске организовали онлајн уређивачки маратон поводом обележавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Ово је био први догађај од неколико планираних током године. 

Викигеп кампања се на нашим просторима организује од 2018. године и сваке године привуче велику пажњу уредника и уредница, а такође резултира са бројним чланцима о женама које су имале значај како у историји, тако и у модерном добу. За време трајања маратона 20 учесника написало је 80 и допунило 4 чланка на Википедији на српском. Први пут се кампањи придружила и Википедија на босанском језику, која је у овој акцији постала богатија за 36 нових биографија жена. 

Учесници су током уређивачког маратона имали слободу избора теме. Све биографије жена које су релевантне за енциклопедију биле су дозвољене, без обзира на сферу образовања и интересовања. Тиме се настојало тежити повећању видљивости ових жена и њихових дела, која су због различитих околности остала у сенци.

„Поред обогаћивања Викимедијиних пројеката различитим садржајима, што је заједнички циљ целокупног Викимедијиног покрета, наша заједница такође улаже напоре да кроз различите активности допринесе превазилажењу родног јаза на Википедији. Једна од наведених активности је и пројекат Викигеп у ком смо узели учешће и на ком је било задовољство радити. Захваљујући сарадњи са Викимедијом Србије и уредницима Википедије из БиХ, Хрватске и Србије, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о изузетним женама које заслужују да буду видљиве и да се о њима зна.”

Бојана Подгорица
Координатор за Викимедијине пројекте
у Републици Српској

Захваљујући заједничким напорима и сарадњи усмереној ка обогаћивању Викимедијиних пројеката и ширењу слободног знања, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о изузетним женама које заслужују да буду видљиве и да се о њима зна.


Ауторке: Ивана Маџаревић (Викимедија Србије), Бојана Подгорица (Викимедијанци Републике Српске)

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *