Промовишимо заједно историју и културу Рома

У сусрет Светском дану Рома Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске, организује трећи међународни уређивачки маратон. Маратон ће за тему имати идентитет, историју, културу и права Рома. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама. Уређивачки маратон ће трајати од 1. до 8. априла. 

Припадници ромске националне мањине се свакодневно сусрећу са предрасудама и дискриминацијом, која утиче на различите животне аспекте попут образовања, запошљавања и остваривања социјалне и правне заштите. Роми, као највећа мањина у Европи,  имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштву. Упркос томе, ромско културно и уметничко наслеђе се и данас често занемарује или остаје скрајнуто. 

Википедија је један од најчешће коришћених ресурса на свету за добијање жељених информација. Има преко 50 милиона чланака на 300 језика, које 500 милиона људи прочита 20 милијарди пута месечно. Ослањајући се управо на моћ Википедије да допре до великог броја људи, циљ нам је да умножавањем садржаја о Ромима на овој платформии и ширењем знања о њима допринесемо како промовисању ромске културне баштине, тако и смањивању предрасуда и дискриминације која према овој групацији постоји. 

Позивамо све уреднике и уреднице, активисте и активисткиње као и све заинтересоване да нам се придруже како бисмо заједничким снагама радили на овој мисији. Више информација о маратону можете пронаћи на страници догађаја на Википедији. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за онлајн обуку која ће бити одржана у понедељак 4. априла са почетком у 18 часова. 

Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома је међународног карактера и има подршку Викимедије Шпаније као и заједница из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Италије, али и заједнице словачких Рома.


Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *