Сјајни резултати ГЛАМурозног октобра!

Завршена је једномесечна акција поводом 10 година постојања ГЛАМ програма Викимедије Србије под називом ГЛАМурозни октобар. Ова акција била је подељена на два дела, први део, који се одржао у првој половини октобра, био је посвећен уређивачком маратону и унапређивању чланака на Википедији, док је други део акције, који је трајао од 17. до 31. октобра, посвећен Википодацима. Акција је трајала од 1. до 31. октобра.

Први део акције, уређивачки маратон посвећен културном наслеђу, је дао фантастичне резултате! Учествовало је 7 уредника, који су написали чак 82 чланка, док је 8 чланака допуњено. Захваљујући овој акцији, чланке су добиле бројне знамените личности, као и институције културе широм Србије и региона. Други део акције посвећен уређивању културног наслеђа на Википодацима је резултирао са 40 нових ставки, скоро 8 хиљада направљених измена у 1.190 ставки, 924 унете референце и 7 уредника. Највреднија уредница обе акције, Николина Шепић, освојила је ваучере за књиге, док су остали учесници награђени споменицама у знак захвалности за учешће.

ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives и Museums) програм намењен је сарадњи са институцијама културе попут галерија, библиотека, архива и музеја. Циљ овог програма је развијање двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. Програм укључује и друге институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери, новински архиви, односно све културне установе које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја.

Током 10 година активности у оквиру ГЛАМ програма у Србији, остварено је више од 50 сарадњи са институцијама културе у Србији, а свакодневно се спроводе активности на повећању мреже сарадника зарад континуираног увећања садржаја на Викимедијиним пројектима, повећања дигиталног културног наслеђа и омогућавање слободног приступа том садржају свима у свету.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Илустрација: File:GLAM logo, square, transparent.png, аутора Preston stone под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 лиценцама

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *