Проглашени победници такмичења Вики воли споменике

Изложба Вики воли споменике отворена је у суботу, 5. новембра у СКИП центру и том приликом представљено је 10 фотографија споменика културе, које ће наставити даље такмичење на светском нивоу. Петар Милошевић заузео је, по оценама жирија, треће и прво место са фотографијама Голубачке тврђаве и куле Генекс, док је друго место освојила фотографија црква Свете Тројице у Горњем Милановцу, ауторке Бранке Вучићевић Вучковић. 

Изложбу је отворио Иван Матејић, координатор пројекта, захваливши се свима који су дошли, такмичарима, члановима жирија, као и СКИП центру. Објаснио је да је било изазовно поново покренути такмичење у Србији, али му је изузетно драго што су се људи одазвали. Навео је и да је важно да на овај начин чувамо наше наслеђе, као и да будемо представљени на међународном нивоу. Потом се публици обратила председница жирија, Зорана Милићевић, наводећи да је велика част бити део жирија такмичења као што је ово и да су нам овакви догађаји и пројекти све више потребни. Потом је координатор пројекта прогласио победничке фотографије које можете видети у наставку. 

Вики воли споменике је међународно такмичење које се одржава у циљу повећања видљивости културног наслеђа бројних земаља. Први пут је одржано 2010. године, а већ 2011. било је најмасовније фото-такмичење према Гинису. У Србији је одржано током септембра, а у оквиру конкурса прикупљено је чак 1170 фотографија заштићених културних добара. Оствареним резултатима Србија је заузела 19. место од 43 земље учеснице. Посебно су били активни корисници из северног и централног дела Србије, али и из престонице. Најзаступљеније су фотографије из Београда, Новог Сада, централних делова Шумадије, Старог Влаха и Рашке.

Захваљујемо свима који су изложбу посетили, такмичарима који су били део овог конкурса, као и члановима стручног жирија: Зорани Милићевић, сликарки и професорки ликовне културе, Александру Марушићу, вишем кустосу историчару, директору Музеја рудничко-таковског краја и Марку Лилићу, дипл. економисти, администратору Википедије на српском језику.


Аутори: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије, Иван Матејић. координатор пројекта

Напомена о ауторским правима: Илустрација Горане Гомирац, Викимедија Србије. Фотографије Невена Матејић и Јасна Кнежевић. 

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *