Прво место на такмичењу Вики чланци траже илустрације!

Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрације, у оквиру кога су википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додавали фотографије у чланцима којима су недостајале илустрација. Заједница на Википедији на српском језику је остварила сјајне резултате: 9 уредника и уредница је обогатило 6151 страницу мултимeдијалним садржајима, чиме су постигли најбоље резултате на глобалном нивоу

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци додају фотографије у чланке којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљане током различитих фото-такмичења и фото-тура за илустрацију чланака на Википедији. Акција је трајала од 1. јула до 31. августа 2023. године и током ње је 302 уредника са 178 језичких верзија Википедије унело 36003 измена у 29717 чланака. 

Када је реч о достигнућима заједнице Википедије на српском језику, 9 уредника и уредница направило је 7279 измена, у оквиру 6151 чланака, на 11 језичких верзија Википедије. Најпопуларнији пројекат за уређивање била је Википедија на српском језику,  а на њој је унето 7205 измена у 6079 чланака, док је на другом месту била Википедија на француском језику. Захваљујући доприносу заједнице Википедије на српском језику, на овом пројекту је било и највише измена на глобалном нивоу. 

Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić  Acaalexaca, EmiliaITĆA, Marko Minarić i Sadko. Николина Шепић је са чак 5051 изменом била најактивнија уредница и освојила прво место и на глобалном нивоу такмичења!

Честитамо свим добитницима и захваљујемо се учесницима и учесницама на огромном доприносу којим су обогатили Википедију и учинили је примамљивијом за читање. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: WPWP logo 1.png, аутора Блесинг Оџоа, под cc by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *