Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд!

Поводом Недеље Поноса, Викимедија Србије је у сарадњи са Београд Прајдом организовала седми по реду уређивачки маратон Вики воли прајд, који је трајао од 4. до 10. септембра. 

Уредници и уреднице су током маратона били у прилици да пишу и допуњују чланке који се односе на знамените квир особе, важне догађаје, квир историју, филмове, серије и књиге као и остале теме од значаја за ЛГБТИКА+ популацију. Током ове акције 8 уредника и уредница је обогатило Википедију на српском језику са 29 нових чланака о квир темама, док су три чланка допуњена. Уредници су такође обогатили и Викимедијину оставу са 110 фотографија. Уредник са највећим доприносом је као награду добио књигу Александра Црногорца Транс Балкан.

Маратон Вики воли прајд се успешно спроводи на Википедији на српском језику од 2017, и из године у годину привлачи значајну пажњу уредника и уредница, а резултира бројним чланцима о различитим ЛГБТ+ темама. Ширењем слободног знања о овим темама доприноси се сузбијању негативних стереотипа и предрасуда о припадницима ЛГБТИКА+ заједнице. 

Захваљујући заједничким напорима и сарадњи Википедија на спрском језику је обогаћена значајним бројем чланака о важним ЛГБТ+ темама које заслужују да буду видљиве и да знање о њима буде слободно и лако доступно свима. Захваљујемо се свима на учешћу, и позивамо уреднике да наставе да пишу о овим важним темама. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *