Пишимо заједно о знаменитим женама!

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске заједно покрећу шесту по реду Викигеп кампању. Прва активност у оквиру кампање биће уређивачки маратон на Википедији, који ће за тему имати биографије знаменитих жена из различитих области. Уређивачки маратон ће трајати од 6. до 12. марта и обухватиће тако и Међународни дан жена.

Уредници и уреднице ће током уређивачког маратона моћи слободно да бирају теме. Све биографије жена које су релевантне за енциклопедију су дозвољене, било да се ради о историјским личностима или савременим припадницама женског рода. У оквиру кампање настоји се да се искористи популарност, доступност и видљивост Википедије у циљу представљања утицаја и значаја жена кроз историју. Поред писања нових чланака, охрабрујемо допуну постојећих, у оквиру којих учесници могу унети нове, проверене референце, али и фотографије жена и њихових дела. 

Поред обогаћивања садржаја о проминентним женама и њиховим доприносима у различитим областима, фокус је и на укључивању нових уредница на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. Тиме би се допринело већем балансу и бољем колаборативном раду на пројектима. 

Позивају се уредници и уреднице Википедије, активисти и активисткиње, као и сви заинтересовани за тему да допринесу Викигеп кампањи и тако омогуће већу доступност информација о проминентним женама и њиховим доприносима у различитим областима. Све информације се могу наћи на страни догађаја на Википедији. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Викигеп кампања има регионални карактер и уређивачки маратони ће се одржати и на Википедијама на македонском, босанском и хрватском језику. Поред тога, Викигеп кампања има подршку организације FemPlatz

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *