Прослављен 20. рођендан Википедије на српском језику

Викимедија Србије је у среду, 22. фебруара, заједно са заједницом и партнерима, прославила 20 година постојања Википедије на српском језику. Две деценије постојања пројекта, волонтерског рада и времена, многобројних чланака и слободног садржаја, обележене су у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе. 

20th Birthday of Serbian Wikipedia 29.jpg, аутор Николa Ђорђевић, cc by-sa-4.0

Догађај је отворила Ивана Маџаревић, извршна директорка Викимедије Србије, кратко се осврнувши на саме почетке Википедије и како један у теорији незамислив пројекат, сада има преко 65 милиона прегледа месечно. Захвалила се свима који су дошли, наглашавајући да јој је велико задовољство што међу присутнима може видети оне који су ту били од самог настанка Википедије, али и оне који су се током година придружили и постали велика подршка Википедији на српском језику. 

Један од првих администратора на Википедији на српском језику, Ђорђе Стакић, следећи се обратио гостима. Осврнуо се на то како је Википедија изгледала када је настала, када је био један од четири администратора и како се кроз време мењала. У свему томе учествовали су волонтери, због чега је важно радити на њиховој мотивацији. Његов начин да допринесе томе је додељивање споменице на месечном нивоу највреднијим уредницима и уредницама. Ђорђе је један од зачетника Образовног програма, у оквиру ког се годинама радило на интегрисању Википедије у образовни систем, најпре кроз израду семинарских радова на Википедији од стране ученика и студената, али охрабривање критичког размишљања код младих људи. 

Википедија је нашла своје место у образовању не само кроз допринос ученика и студената слободном знању, већ и кроз развијање техничких вештина који касније исте могу користити на различите начине. Управо ово развијање техничких могућности препознао је следећи говорник на рођендану – Филип Марић, редовни професор Математичког факултета Универзитета у Београду. Професор Марић увео је Вики синтаксу у уџбеник информатике за 2. разред гимназије кроз два школска часа и тиме омогућио да се Википедија нађе у наставном плану и програму. На рођендану је говорио колико је често користи, како је сада Википедија релевантан извор информација, јер је годинама расла и формирала структуру чланака. По његовом мишљењу, вики код је одлична полазна основа за учење других програмских језика, због чега је било логично да се вики синтакса нађе у курикулуму. 

Осим професора Марића, многобројни наставници и професори подржали су Википедију и коришћење Википедије у настави. Кроз овакве акције и пројекте, доприноси се увођењу модерних метода у настави и повећава дигитална писменост. Један од најуспешнијих примера примене Википедије у настави својим радом и залагањем остварила је Сања Јечменица, наставница математике и информатике ОШ „Јован Стерија Поповић”. Она је добитница чак две награде на овом пољу – на конкурсу Дигитални час, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникације, а потом и најскорија награда на конкурсу ЗУОВ-а Сазнали на семинару, применили у пракси, на ком је освојила 2. место. Сања се обратила присутнима и истакла колико јој је био важан рад са учесницима, не само на Википедији, већ и Викикњигама. За ово залагање, Викимедија Србије доделила је Сањи ваучер за куповину књига, као и захвалницу. 

На прослави је приказан и промо видео у ком је је представљено ко то стоји иза екрана и уређује Википедију, како изгледа рад заједнице, али и најбитније статистике у оквиру пројекта.

Филип Маљковић, администратор на Википедији на српском језику, бивши председавајући Еду Вики међународне корисничке групе и члан УО Викимедије Србије, говорио је о својим почецима на пројекту. Одушевљавала га је чињеница како једна енциклопедија може бити ажурна у реалном времену. Најпре је уређивао Википедију на енглеском, а по настанку српске верзије, добио је позив да се њој придружи. Пројекат се годинама мењао, а он је био укључен како у његов рад, али и у рад међународне заједнице. Подсетио је присутне на стратешке препоруке које се активно имплементирају у целом покрету, али и на Еду Вики конференцију која ће бити одржана од 26. до 28. маја у Београду. 

Догађај је затворила Ивана Маџаревић, захваливши се СКИП центру који пружа подршку организацији уступањем простора и инфраструктуре како за прославе и неформална окупљања, тако и за радионице и конференције које се организују. Маџаревић је подсетила присутне да је следећи такав догађај Викилајв конференција и позвала све заинтересоване да се пријаве. Сви гости уживали су у послужењу и коктелу који је уследио.


Ауторка: Ивана Маџаревић, извршна директорка Викимедије Србије

Напомена о ауторким правима: 20th Birthday of Serbian Wikipedia 29.jpg, 20. рођендан Википедије 02.jpg и 20th Birthday of Serbian Wikipedia 27.jpg, аутора Николе Ђорђевића, под cc by-sa-4.0, 20th Birthday of Serbian Wikipedia 9.jpg, 20th Birthday of Serbian Wikipedia 12.jpg, 20th Birthday of Serbian Wikipedia 14.jpg, 20th Birthday of Serbian Wikipedia 1.jpg и 20th Birthday of Serbian Wikipedia 8.jpgауторке Невене Рудинац, под cc by-sa-4.0, 20. рођендан Википедије 06.jpg ауторке Жане Гњатовић, под cc by-sa-4.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе. Аутор промо видеа: Никола Ђорђевић.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *